Welke bandenmaat zoek je?

Welke bandenmaat zoek je?

* Verplicht veld

 
  • * Verplicht veld
  • * Verplicht veld
  • * Verplicht veld

Bandenmaat

Als specialist in banden adviseren we je graag de juiste banden. Banden vervangen? Dan is het belangrijk dat je de juiste bandenmaat weet. Dat is snel te vinden. De bandenmaat staat aan de zijkant van je autobanden.

Bandenmaat aflezen

Aan de buitenrand van je autobanden, onder het profiel, vind je drie cijfercombinaties. Bijvoorbeeld: 205/55 R16. De eerste drie cijfers geven de breedte van je autoband aan, in millimeters. De cijfers na de “/” geven de hoogte van je band aan. De R staat voor Radiaal. Het cijfer 16 geeft de diameter van je velgen aan in inches. Vaak volgt er nog een cijfer-lettercombinatie. Bijvoorbeeld: 91H. Dit is een indicatie voor het draagvermogen en de snelheidscodering van de band.

Kun je afwijken van de bestaande bandenmaat?

In het voorbeeld is de autoband 205 mm breed, de hoogte is 55% van de breedte, passend op een velg van 16 inch. Kun je, nadat je de bandcode hebt afgelezen, afwijken van de bandenmaat? Ons advies is: niet afwijken van je huidige bandenmaat. Wil je toch afwijken, bespreek je wensen dan met één van onze bandenspecialisten voor een betrouwbare keuze.

Wat betekent de bandenmaat voor je auto en veiligheid?

De maat van je velgen en autobanden is zo gekozen, dat de rij- en remeigenschappen en de wegligging van jouw merk en type auto optimaal zijn. Bij te grote afwijkingen verhoog je de kans op schade en risico’s. Ook kan je auto dan afgekeurd worden tijdens de verplichte APK. Kies dus altijd autobanden met de juiste bandenmaat.

Weet je je bandenmaat? Online kun je jouw bandenmaat eenvoudig invoeren. Je krijgt dan een overzicht van alle autobanden merken en -types die met je bandenmaat overeenstemmen. 

Zoek een Euromaster garage bij jou in de buurt.