All season banden

Welke bandenmaat zoek je?

205
/
55
R16
Waar vind ik mijn bandenmaat? - * Verplicht veld

All season banden

Vrijwel alle bandenmerken voeren all season banden van goede kwaliteit in hun assortiment. All season banden, vier seizoenen banden, all weather banden, 4 seizoenenbanden, zomerbanden met winterse eigenschappen; hoe je ze ook noemt, het principe is hetzelfde: dit zijn banden die geschikt zijn voor alle (weers)omstandigheden. We noemen ze voor het gemak allemaal all season banden.

All season banden: voor- en nadelen

Seizoenswissels zijn met all season banden verleden tijd: je rijdt het hele jaar door op dezelfde set banden. Je bespaart dus op de kosten voor bandenwissels. Je banden slijten daarentegen ook weer sneller. Ieder seizoen stelt daarnaast zijn eisen aan je autobanden. Het is dus logisch dat steeds meer automobilisten ’s winters op winterbanden rijden en ‘s zomers op zomerbanden. Dat is een garantie op de beste seizoensgebonden prestaties. Bovendien ben je met winterbanden goed voorbereid als je op wintersport gaat,

Altijd een compromis

All season banden zijn qua profiel en samenstelling gemaakt op basis van gemiddelde weers- en wegomstandigheden. Dit betekent ’s winters betere grip op de weg dan met de traditionele zomerband. Maar het begrip ‘gemiddeld’ zegt het al: de all season band is een compromis, het is geen zomerband en het is geen winterband. Als je weinig kilometers (minder dan 15.000 op jaarbasis) rijdt en gebonden bent aan een bepaald budget, zijn all season banden een prima keuze. Als je je auto veel gebruikt en dus meer kilometers maakt, raden we aan om te blijven rijden op zomer- en winterbanden.

All season banden test

Ook all season banden komen niet onder een bandentest uit. Je kunt in een oogopslag zien welke all season band het beste getest is. Wil je de resultaten van de all season banden test 2020 weten? Lees hier meer.

Wetgeving all season banden

All season banden zijn geschikt om zorgeloos mee op wintersport te gaan, mits ze voorzien zijn van het sneeuwvloksymbool (alpinesymbool). Dit is sinds 1 januari 2018 verplicht in wintersportlanden zoals bijvoorbeeld Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Zwitserland. Voorheen was het M+S symbool voldoende, maar de wetgeving is aangepast waardoor nu het sneeuwvloksymbool (3PMSF) verplicht is. Er is wel een overgangsregeling van toepassing tot 30 september 2024. Als je kunt aantonen dat de banden met M+S-codering gekocht zijn voor 1 januari 2018 dan hoef je deze niet meteen te vervangen. Dit valt te controleren door middel van de DOT-code die op de band staat. De laatste vier cijfers staan voor de productiedatum. Zo betekent 3219 “de 32e week van 2019”. Alle all season- en winterbanden die gekocht worden na 1 januari 2018 moeten voorzien zijn van een sneeuwvloksymbool (3PMSF). Let hier dus goed op bij het kopen van nieuwe banden.

Hoe kies je de juiste all season band?

Wanneer je op zoek bent naar all season banden, zijn een aantal zaken belangrijk om op te letten. Houd er rekening mee dat wanneer je veel kilometers rijdt op jaarbasis (meer dan 15.000 km), wij je aanraden om te kiezen voor een combinatie van zomer- en winterbanden. Ook wanneer je regelmatig op wintersport gaat, is het verstandig om winterbanden te kopen. Wil je toch tijdens je wintersport op all season banden rijden, kies dan voor all season banden met het sneeuwvloksymbool. Houd er ook rekening mee dat in enkele landen aanvullende regelgeving van kracht is over het aantal millimeters profiel dat je banden nog moeten hebben. In Oostenrijk en Zwitserland is dit bijvoorbeeld 4 mm. 

Welke band geschikt is voor jouw auto, hangt van verschillende factoren af, zoals je rijstijl en je eigen voorkeur. All season banden van budget merken zullen sneller slijten, maar zijn een goed alternatief als je weinig kilometers en voornamelijk in de stad rijdt. All season banden van premium merken gaan langer mee en zijn een goede keus als je ook regelmatig langere ritten maakt. 

Onze best verkochte all season banden

Euromaster biedt een ruim assortiment all season van diverse merken. Zo biedt Michelin de Michelin CrossClimate (Plus) aan. Continental heeft bijvoorbeeld de Continental All Season Contact. Vredestein heeft de Quatrac en biedt speciaal voor krachtige auto’s en SUV”s de Quatrac Pro. Een ander alternatief is de Goodyear Vector 4 Seasons Gen 2. Ben je op zoek naar een budgetband? Dan kun je gaan voor de Hifly All-Turi 221 of de Maxxis AP2


Euromaster beantwoordt (de meest gestelde) vragen over All season banden

All season banden of winterbanden?

Rijd je veel kilometers en lange afstanden, raden we nog steeds zomer- en winterbanden aan. Rijd je weinig of heb je een klein budget, zijn 4 seizoenen banden een prima optie, omdat je niet elk seizoen hoeft te wisselen. Bij hevige sneeuwval zijn winterbanden altijd beter.

Hoe lang gaan 4 seizoenen banden mee?

Hoe lang banden meegaan, is afhankelijk van bijvoorbeeld het merk, je rijstijl en hoeveel je rijdt. Doordat je het hele jaar door op dezelfde banden rijdt, zullen all season banden in verhouding eerder aan vervanging toe zijn dan een combinatie van zomer- en winterbanden.

Hoe herken ik all season banden?

De banden zijn voorzien van het M+S of A/S kenmerk. Daarnaast staat op all season banden het three-peak mountain snowflake (3PMSF) symbool. Beide zijn te vinden op de wang van de band. Weet je niet zeker welke banden je onder je auto hebt? Jouw Euromaster specialist kan je hiermee helpen.

Wat zijn de beste all season banden?

Wat voor jouw auto de beste all season banden zijn, hangt af van je rijstijl, maar ook zeker je eigen voorkeur. Euromaster biedt een ruim assortiment all season banden voor elke auto en elke portemonnee. Onze specialisten geven je graag advies. Ga je voor een lange levensduur, is bijvoorbeeld de Michelin CrossClimate+ een goede optie.

Zijn all season banden in Duitsland toegestaan?

All season banden zijn in Duitsland toegestaan zolang ze voorzien zijn van het sneeuwvloksymbool. Dit wordt ook wel het three-peak mountain snowflake (3PMSF) symbool (of alpinesymbool) genoemd. Als dit symbool op je all season banden staat, mag je hier in onder meer Duitsland in winterse omstandigheden mee rijden.