Runflat

Welke bandenmaat zoek je?

205
/
55
R16
Waar vind ik mijn bandenmaat? - * Verplicht veld

Runflat banden

Met een lekke band kun je niet doorrijden. Doe je dit wel, dan breng je jouw veiligheid en die van anderen in gevaar. Bovendien zorgt doorrijden voor structurele, kostbare schade. Runflat banden (of anti lek banden) bieden uitkomst. Op deze banden kun je met “een lekke band” maximaal 80 kilometer doorrijden. Ook als er weinig of helemaal geen bandenspanning meer is. Je hoeft niet bang te zijn voor het verliezen van controle over je auto of voor het verwisselen van de band aan de kant van een drukke snelweg.

Hoe werkt een Runflat band?

Runflat banden hebben versterkte zijkanten die het gewicht van de auto kunnen dragen, ook als de lucht uit de band is. De band werkt in combinatie met een ingebouwd waarschuwingssysteem (TPMS) in je auto. Is de band lek, dan verschijnt op je display een waarschuwing. Door het ontwerp van de band voel je namelijk geen groot verschil tussen een lekke band en een exemplaar met de juiste spanning. Ga bij een waarschuwing altijd naar een gespecialiseerd banden- en/of autobedrijf. Het doel van de band is om je voldoende tijd te geven om een garage te vinden voor het controleren, repareren en/of vervangen van je band.

Hoe hard mag ik rijden op Runflat banden?

Natuurlijk is dit afhankelijk van de snelheidscodering, maar met een lekke band kun je veilig rijden met een snelheid van 80 km/uur. De band is speciaal voor deze snelheid ontworpen. Wij adviseren echter om zoveel mogelijk met een lagere snelheid dan 80 km/uur te rijden. Daarmee verleng je het leven van de band en wordt de kans groter dat de band kan worden gerepareerd. Het is ook raadzaam om zoveel mogelijk snelle bochten te vermijden.

Kan elke auto op Runflat banden rijden?

Runflat banden kunnen alleen gemonteerd worden bij auto’s met een ingebouwd waarschuwingssysteem. Weet je niet zeker of dit in je auto zit, dan kun je dit laten checken bij één van onze Euromaster garage. BMW’s en Mini Coopers vanaf bouwjaar 2007 zijn standaard voorzien van Runflat banden. Wij adviseren dan ook om bij deze auto’s altijd Runflat banden te laten monteren, omdat deze auto’s niet meer standaard met reservewiel geleverd worden. 

Moet ik nog een reservewiel meenemen?

Bij Runflat banden is er geen noodzaak meer om de lekke band direct en ter plaatse te verwisselen. Daarom is een reservewiel overbodig. Je hebt nog zeker 80 kilometer de tijd om een bandenexpert te vinden die de band kan repareren of vervangen. Bij vervanging moet wel een identieke Runflat band worden gemonteerd in dezelfde maat en met dezelfde snelheid specificaties. Deze vind je in je voertuigdocumenten.

Moet ik mijn Runflat banden nog wel (laten) controleren?

Net zoals bij elke andere band moet je ook deze banden regelmatig (laten) controleren op bandenspanning en beschadigingen. Is de bandenspanning te laag, dan verlaagt dit het draagvermogen van de banden. De zijwanden kunnen hierdoor vervormen, waardoor je inboet aan veiligheid, comfort en zuinig rijden. Montage, demontage en reparatie is specialistisch werk dat onze experts vakkundig en snel voor je uitvoeren. Hiervoor kun je altijd langs rijden bij jouw Euromaster, of plan je afspraak online.