Bandenmaat

Bandenmaat

Als specialist in banden adviseren we je graag de juiste banden. Banden vervangen? Dan is het belangrijk dat je de juiste bandenmaat weet. Dat is snel te vinden. De bandenmaat staat aan de zijkant van je autobanden. Op deze pagina vind je een spoedcursus bandenmaat; de juiste bandenmaat uitleg zodat jij voor jouw auto de juiste bandenmaat kunt kopen. 

Welke bandenmaat past op mijn auto?

Je bandenmaat aflezen doe je aan de zijkant van je banden. Aan de buitenrand van je autobanden, onder het profiel, vind je drie cijfercombinaties. Bijvoorbeeld: 205/55 R16. De eerste drie cijfers geven de breedte van je autoband aan, in millimeters. De cijfers na de “/” geven de hoogte van je band aan. De R staat voor Radiaal. Het cijfer 16 geeft de diameter van je velgen aan in inches. Vaak volgt er nog een cijfer-lettercombinatie. Bijvoorbeeld: 91H. Dit is een indicatie voor het draagvermogen en de snelheidscodering van de band.

Kun je afwijken van de bestaande bandenmaat?

In het voorbeeld is de autoband 205 mm breed, de hoogte is 55% van de breedte, passend op een velg van 16 inch. Kun je, nadat je de bandcode hebt afgelezen, afwijken van de bandenmaat? Er bestaan bijvoorbeeld tools waarmee je je bandenmaat kunt berekenen of omrekenen. Er zijn doorgaans enkele bandenmaten die geschikt zijn voor jouw auto, de fabrikant vermeldt dit meestal aan de binnenkant van je brandstofklepje of de achterkant van je zonneklep. Ons advies is echter: niet afwijken van je huidige bandenmaat. Wil je toch afwijken, bespreek je wensen dan met één van onze bandenspecialisten voor een betrouwbare keuze. Zij kunnen jouw bandenmaat vergelijken met de maat die jij op het oog hebt en kunnen je vertellen of dit een goede keuze is voor jouw auto.

Wat betekent de bandenmaat voor je auto en veiligheid?

De maat van je velgen en autobanden is zo gekozen, dat de rij- en remeigenschappen en de wegligging van jouw merk en type auto optimaal zijn. Bij te grote afwijkingen verhoog je de kans op schade en risico’s. Ook kan je auto dan afgekeurd worden tijdens de verplichte APK. Kies dus altijd autobanden met de juiste bandenmaat.

Weet je je bandenmaat? Online kun je jouw bandenmaat eenvoudig invoeren. Je krijgt dan een overzicht van alle autobanden merken en -types die met je bandenmaat overeenstemmen. Ben je op zoek naar advies van een specialist? Zoek een Euromaster garage bij jou in de buurt.