Bandenspanning

Bandenspanning

Door te rijden met de juiste bandenspanning voor je auto voorkom je onnodige slijtage en rijd je comfortabeler, zuiniger en veiliger. Bij een te lage spanning heb je een slechtere wegligging en slechter remgedrag. Er is een grotere rolweerstand, wat een hoger brandstofverbruik tot gevolg heeft. Bovendien is de kans op een klapband groter, omdat de band warm wordt. Hoeveel bar, dus welke bandenspanning, je auto moet hebben, vind je in je instructieboekje of aan de binnenkant van je brandstofklepje. Wanneer je op vakantie gaat, is het belangrijk om ook de bandenspanning van je caravan, aanhanger of vouwwagen te controleren en deze indien nodig te verhogen.

Hoe weet ik of mijn banden op spanning zijn?

Als er echt iets mis is, dan merk je dit vaak vanzelf. Het weggedrag van je auto is anders en je auto gaat zwaarder sturen. Maar meestal merk je niet of nauwelijks dat je banden niet de juiste spanning hebben. Daarom moet je regelmatig de bandenspanning (laten) controleren. Wij adviseren de spanning elke maand te controleren. Hierdoor houd je de banden op spanning, rijd je veilig en comfortabel en bespaar je al snel één tot twee volle tanks per jaar. Dat betekent een besparing van zo’n € 100,- op jaarbasis.

Kan ik ook mijn banden controleren als ik net heb gereden?

Als je niet meer dan 3 kilometer hebt gereden, dan zijn de banden nog koud en krijg je de juiste bandenspanning als je je banden controleert. Heb je verder dan 3 kilometer gereden, dan moet je de waarde verlagen met 0,3 bar om tot de juiste spanning te komen. De spanning stijgt namelijk als banden warmer worden. Controleer zo snel mogelijk de banden opnieuw als ze koud zijn. Dat is als je minstens 10 minuten hebt gewacht tot de banden zijn afgekoeld.

Wat is de juiste spanning van mijn banden?

In het instructieboekje van je auto staat de juiste bandenspanning vermeld. Vaak staat het ook op stickers op de deurpost, op de achterkant van de zonneklep of aan de binnenkant van het brandstofklepje. Controleer alleen koude banden, dan krijg je de juiste spanning. Vergeet ook je reserveband niet, deze krijgt namelijk de hoogste adviesspanning. Bij een lekke band kan de reserveband op de juiste spanning meteen z'n werk doen.

Bandenspanning winterbanden

Voor winterbanden raden wij aan een iets hogere bandenspanning te hanteren vanwege de lagere temperaturen. Wij raden aan om je bandenspanning 0,2 bar hoger te hebben dan je zomerbanden.

Wat zijn de gevolgen van een te lage bandenspanning?

Afgezien van de veiligheid, zijn dit de consequenties voor je brandstofverbruik en de levensduur van je band:

- Een bandenspanning die 0,2 bar te laag is, geeft 1% meer brandstofverbruik en verkort de levensduur met 10%.
- Een bandenspanning die 0,4 bar te laag is, geeft 2% meer brandstofverbruik en verkort de levensduur met 25%.
- Een bandenspanning die 0,6 bar te laag is, geeft 4% meer brandstofverbruik en verkort de levensduur met 45%.

Kan ik ook kiezen voor een constante bandenspanning?

Onze experts kunnen je banden vullen met stikstofvulling. Dit wordt ook wel Power Air genoemd. Deze vulling zorgt voor een constante spanning en daarmee voor meer veiligheid. Lees meer over stikstof in je banden.