Stikstof in je banden

Stikstof in je autobanden

Steeds meer mensen in Nederland laten hun autobanden vullen met stikstof in plaats van met gewone perslucht. Zomerbanden, winterbanden en all season banden blijven zo langer op de juiste spanning, wat goed is voor je veiligheid en je portemonnee. Onze experts adviseren om, net als de grote namen uit de racesport, stikstof in je banden te laten doen. De chemische eigenschappen van stikstof bieden namelijk grote voordelen ten opzichte van gewone perslucht.

Banden blijven langer op spanning

Uit onderzoek blijkt dat 50% van alle Nederlandse auto’s in Nederland rondrijdt met een te lage bandenspanning. Een groot voordeel van stikstof in je banden is dat stikstof stabieler is dan perslucht. Stikstof heeft grotere moleculen die moeilijker door de rubber wanden van banden heen gaan, waardoor het natuurlijke spanningsverlies kleiner is. Je band blijft dus langer op spanning. Daarnaast worden je banden minder snel warm, waardoor de kans op een klapband kleiner is.

Minder brandstofverbruik en slijtage

Dankzij de juiste bandenspanning bespaar je op brandstof door een betere rolweerstand. Een bandenspanning die 25% te laag is, verhoogt de rolweerstand met 10%. Hierdoor neemt het brandstofverbruik gemiddeld met ongeveer 3% per jaar toe. Bovendien heb je met de juiste bandenspanning minder kans op slijtage, waardoor je banden langer meegaan.

Veiligheid

Stikstof is een inert gas. Dit betekent dat stikstof niet of nauwelijks reageert met andere chemicaliën. Dit verhoogt de veiligheid in geval van vuur. In de autosport en ruimtevaart worden banden daarom altijd gevuld met stikstof. Zelfs als je stikstof in je banden hebt, adviseren wij om regelmatig de bandenspanning te checken. Het checken en eventueel stikstof bijvullen kun je gratis laten doen bij alle garages van Euromaster in Nederland.