Banden wisselen
           

Banden wisselen

De bandenwissel is elk voor- en najaar weer een verplicht nummertje. Zodra de temperatuur daalt tot onder 7°C is het verstandig om je winterbanden weer onder de auto te laten monteren. Zo weet je zeker dat je optimaal voorbereid bent op winterse weersomstandigheden. Wanneer de temperatuur in het voorjaar weer boven de 7°C uitkomt, kunnen je zomerbanden weer onder de auto. 

Bandenwissel

Winterbanden presteren beter bij lagere temperaturen en geven meer grip bij een nat of besneeuwd wegdek. De rubbersamenstelling van zomerbanden is geschikt voor hogere temperaturen en leveren dan de beste prestaties. Daarom is het verstandig om op tijd je bandenwissel in te plannen. Om er zeker van te zijn dat je banden onder de beste omstandigheden worden opgeslagen en ze weer voor je klaarliggen tijdens de volgende wissel, kun je ervoor kiezen jouw zomerbanden bij ons in de bandenopslag neer te leggen. Wil je meer weten over winterbanden? Klik dan winterbanden.

Waarom is balanceren nodig na elke wissel?

Wij balanceren na elke wissel je banden voor maximaal rijcomfort. Dit geldt alleen voor de bandenwissel waarbij de banden nog op de velgen gemonteerd moeten worden. Hierdoor voorkomen wij hinderlijke trillingen in het stuur en in de ophanging van de auto. Dit rijdt namelijk onprettig en is bovendien niet veilig. Daarnaast gaat een gebalanceerde band langer mee en dat levert een besparing op.

Wisselen voor- en achterbanden

De banden onder je auto slijten niet gelijkmatig. Bij de meeste personenauto’s slijten de banden op de aangedreven as sneller. Slijtage aan banden kan gevaarlijke situaties opleveren op de weg. Tijdens onverwachte en lastige momenten, zoals noodstops of scherpe bochten, bieden ongelijkmatig afgesleten banden minder grip. Vooral op natte ondergronden moet je dan oppassen. De achterkant van je auto zal dan sneller wegglijden dan de voorkant. Door autobanden te wisselen van voor naar achter slijten de banden gelijkmatig. Dit verhoogt je veiligheid en zorgt voor een betere wegligging. Daarom kijken wij bij het monteren van (nieuwe) banden of bij een bandenwissel altijd kritisch naar de staat van je banden en plaatsen wij de beste banden op de achteras. Auto's die voor en achter een andere bandenmaat (breedteset) hebben, zijn hierin een uitzondering. Het omwisselen van achter naar voren is dan niet mogelijk.

Wanneer mag ik niet meer rijden op een band?

Als de profieldiepte van je band minder dan 1,6 millimeter is, moet deze vervangen worden. Dat is de wettelijke minimale profieldiepte voor alle zomerbanden, winterbanden en all season banden in Europa. Wij adviseren echter je banden bij uiterlijk 2 millimeter te vervangen. Wij meten altijd de profieldiepte voordat we wisselen. Is deze onvoldoende, dan zullen wij de band vervangen. Je kunt zelf ook je banden eenvoudig controleren met een profielmeter. Heb je geen profielmeter? Dan kun je de profieldiepte ook meten met een euromuntstuk. Plaats deze in een van de inkepingen in je band. Zie je nog een stukje van de rand van het muntstuk? Dan is de band aan vervanging toe.

Bandenopslag

Wanneer je je banden bij ons hebt gewisseld, kun je natuurlijk de banden die je niet nodig hebt meenemen naar huis. Wij bieden ook de mogelijkheid om de banden in ons magazijn op te slaan. Hier liggen ze onder de beste omstandigheden. Kom je een aantal maanden later om opnieuw je banden te wisselen, liggen ze voor je klaar. Wil je meer weten? Kijk dan op deze pagina.