Zakelijk

Winterbanden - Verbeter uw grip op de weg

Koop direct online - Euromaster  Vind uw vestiging - Euromaster

Waarom winterbanden?

Winterbanden bieden op winterse wegen meer veiligheid. Bovendien zijn winterbanden in een aantal Europese landen verplicht. Heeft u wintersportplannen? Dan hoort het omwisselen van zomer- naar winterbanden bij uw standaard voorbereiding. Ook als de winter in eigen land invalt, bieden winterbanden extra veiligheid op de weg.

Wat is er anders aan winterbanden?

Rubber van autobanden wordt bij lagere temperaturen harder. De rubbersamenstelling van winterbanden is daar specifiek op afgestemd. Bovendien hebben winterbanden meer lamellen in het profiel die zich in de weg ‘vastgrijpen’. Effect: meer grip, een kortere remweg bij slecht weer. Bij extreme gladheid blijft het raadzaam om de weg alleen op te gaan als dat strikt noodzakelijk is, ook al is uw auto met winterbanden uitgerust. U herkent winterbanden aan het sneeuwvloksymbool. Banden met dit symbool hebben speciale remtesten ondergaan.

Remmen op sneeuw winterband/zomerband

De remafstanden in het voorbeeld hierboven zijn gemeten met ‘standaardvoertuigen’. De voorbeelden zijn louter ter illustratie.
Bron:Vaco

Wanneer winterbanden?

Een handige stelregel is: schakel over op winterbanden zodra de ‘R’ in de maand is. Het is dan nog geen winter, maar ook onder herfstige omstandigheden zijn winterbanden veiliger. Zodra de temperaturen onder de 7 graden Celsius zakken, presteren winterbanden altijd beter dan zomerbanden.

Remmen op nat wegdek winterband/zomerband

Onder 7°C is de remafstand met winterbanden korter. Bij een snelheid van 100 km/u staat u bijna 4 meter eerder stil.
Bron:Vaco

Wisselmoment? Controlemoment!

Als u bij Euromaster nieuwe winterbanden koopt, verkeren deze altijd in topconditie. Rijdt u al langer op winterbanden, dan is het goed om het bandenwisselmoment te gebruiken om uw banden te laten controleren. De wet schrijft een profieldiepte van minimaal 1,6 mm voor. Voor maximale grip op de weg bij winterse omstandigheden raadt Euromaster echter een profieldiepte van minimaal 4 mm aan.

Winterbanden en wintersport in het buitenland

Gaat u op wintersport, in Duitsland of Oostenrijk, dan heeft u geen keus. Daar zijn winterbanden verplicht. Net als in Estland, Finland en Zweden. In Frankrijk en Italië kunt u met lokale verplichtingen te maken krijgen. Overigens: ook als u op winterbanden rijdt, blijft het aan te bevelen om sneeuwkettingen mee te nemen naar uw wintersportbestemming!

Waar zijn winterbanden verplicht in Europa?

Zomer- of winterbanden bewaren

Als u kiest voor winter- en zomerbanden, kan het een idee zijn om een extra set velgen aan te schaffen. Uw Euromaster vestiging kan uw winter- of zomerbanden, met of zonder velgen, voor u in opslag nemen. Uw banden worden dan met uw eigen code onder perfecte omstandigheden bewaard. Tot het wisselmoment.

Of zoek uw dichtstbijzijnde Euromaster-vestiging.

Interesse in winterbandentests? Euromaster zet op de winterbanden test pagina de meest recente tests op een rijtje.

 Koop direct online - Euromaster  Vind uw vestiging - Euromaster

Help
Help

Runflat banden hebben een stevigere wand dan normale banden. Als deze leeg is kunt u nog maximaal 80 km bij 80 km/uur doorrijden. Deze technologie wordt met name gebruikt bij BMW's en Mini's. U kunt een Runflat band herkennen aan een codering op de band, bijvoorbeeld RFT, SSR, RSC of ROF.

Sommige voertuigen hebben banden nodig met een groter draagvermogen. U kunt een Extra Load band herkennen aan de letters XL of RF op het zijvlak van de band.