Uitlijnen

Om uw banden op topniveau te houden en veilig te rijden, is het belangrijk om uw voertuig regelmatig te laten uitlijnen. Met uitlijning heffen onze experts afwijkingen in de wielstanden op. Deze krijgt u als u bijvoorbeeld een stoeprand raakt, over een grote steen of door een gat in de weg rijdt of een aanrijding krijgt. Om ervoor te zorgen dat u optimaal rijdt, zijn uw wielen onder een bepaalde hoek geplaatst. Na verloop van tijd kunnen afwijkingen ontstaan in de wielstanden. Een stoeprand, grote steen of gat in de weg zijn hiervoor al voldoende. Omdat het niet prettig rijdt met afwijkingen en dit bovendien uw veiligheid in gevaar brengt, is het belangrijk om uw voertuig regelmatig te laten uitlijnen. Ook als u (nog) niets denkt te voelen.
Voordelen uitlijnen
  • betere veiligheid en rijcomfort
  • minder slijtage banden
  • minder slijtage onderdelen
  • lager brandstofverbruik
  • betere wegligging
Wat kan er gebeuren bij een verkeerde uitlijning?
-     minder veiligheid en rijcomfort
-     verhoogde bandenslijtage, ze gaan korter mee
-     snellere slijtage van de mechanische onderdelen
-     hoger brandstofverbruik
-     slechtere rijprestaties
-     slechtere wegligging en stuurgedrag

Hoe weet ik dat er iets mis is?
U herkent een verkeerde uitlijning als u merkt dat uw banden aan de binnen- of buitenkant sneller dan gebruikelijk slijten. Het kan ook voorkomen dat uw auto naar één kant ‘trekt’ of dat u niet meer soepel stuurt. Een auto is goed uitgelijnd als hij goed en soepel rechtuit rijdt.

Wat doen jullie bij uitlijnen?
Bij uitlijning meten wij de wielen en de standen van de assen. Is het nodig, dan corrigeren wij ze zodat uw voertuig weer in evenwicht komt.

Kost een slechte uitlijning mij geld?
Zijn uw banden niet goed uitgelijnd, dan rollen de wielen niet rechtuit. Ze rollen met meer weerstand. En juist deze rolweerstand zorgt voor 33% van het brandstofverbruik. Is deze niet goed, dan wordt uw verbruik dus hoger. Door snellere slijtage heeft u ook eerder nieuwe banden nodig; een uitgavenpost die u makkelijk kan uitstellen door uw auto regelmatig te laten uitlijnen.

Hoe vaak uitlijnen?
Als bandenexpert adviseren wij u om minimaal eenmaal per jaar de uitlijning van uw auto te laten controleren. Met ruim 100 Nederlandse vestigingen is er altijd een Euromaster-locatie bij u in de buurt. Daarnaast kunt u ook gebruikmaken van onze Mobiele Service. Onze experts komen graag naar u toe.

Kan iedereen uitlijnen?
Nee. Uitlijnen is specialistisch werk. De autobranche verandert voortdurend en nieuwe merken, modellen en types zijn aan de orde van de dag. Vertrouw op onze uitlijnexperts. Zij worden continu getraind en beschikken over de meest actuele kennis. Daarnaast werken zij met de meest geavanceerde en betrouwbare JOSAM-apparatuur voor het opmeten van de wiel- en asstanden. Is er een correctie nodig, dan voeren zij die direct uit. Een veilig idee!