Zomer en Winterbanden

Het weer in de herfst en de winter brengt veel risico’s op de weg met zich mee. Regen, ijzel, bladeren, hagel en sneeuw kunnen onveilige situaties veroorzaken. Houd grip op de weg met winterbanden. Door hun speciale samenstelling zorgen zij bij koude, natte en gladde omstandigheden voor optimale veiligheid. En in de lente en zomer bieden zomerbanden u juist de meeste veilig- en zuinigheid. Euromaster zorgt ook voor de veilige opslag van uw banden onder de beste omstandigheden.

Waarom zou ik winterbanden aanschaffen?

De winterband is opgebouwd uit rubber met silica. Deze samenstelling zorgt ervoor dat u met winterbanden meer grip en trekkracht heeft op natte, gladde en koude wegen dan met zomerbanden. De wegligging is stukken beter en het gedrag van uw auto is gelijkmatig. U verbruikt minder brandstof en uw banden slijten minder snel. Ook geniet u met winterbanden meer rijcomfort.

Wanneer wisselen?

Zodra de thermometer 7°C of lager aangeeft, is het tijd voor winterbanden. Vanaf die temperatuur gaan de prestaties van uw zomerbanden namelijk flink achteruit. De kou maakt het rubber harder en minder elastisch waardoor u minder grip op de weg heeft en het slipgevaar en de kans op aquaplaning toeneemt. Moet u remmen, dan staat u minder snel stil omdat uw remweg langer wordt. Niet alleen bij regen, sneeuw of ijzel, maar ook als het droog is. Kortom: ongeacht de weersomstandigheden rijdt u van november tot april veilig, zuinig en comfortabel op winterbanden. 

Zijn winterbanden duur?

Winterbanden kosten geld, maar u spaart hiermee uw zomerbanden. Beide seizoensbanden slijten minder snel als ze bij de juiste omstandigheden worden gebruikt. Ze gaan dus langer mee. Bovendien rijdt u een stuk veiliger en zuiniger.

Moet ik ook andere wielen aanschaffen?

Dit is wel het voordeligst. Het wisselen van een band-/wielcombinatie kost namelijk minder tijd (en dus geld), het hoeft niet te worden gebalanceerd en een extra set wielen is een meerwaarde bij de verkoop.

Hoe zit dat met mijn brandstofverbruik?

Die wordt vanaf 7°C minder t.o.v. zomerbanden. Dat komt omdat winterbanden door hun samenstelling een lagere rolweerstand hebben. 

Rijd ik langzamer op winterbanden?

Dat hangt af van het type. Er bestaan vier snelheidscoderingen: Q (160 km/h), T (210 km/h), V (240 km/h) en W (270 km/h). Kiest u een band met een lagere codering dan die van uw zomerband, dan moet dit worden aangegeven d.m.v. een dashboardsticker. Wij informeren u graag over uw maximumsnelheid zodat u veilig blijft rijden. 

Mijn auto heeft ABS, heb ik dan nog winterbanden nodig?

Ja. ABS stemt het remvermogen af op de grip van de banden, maar verbetert hem niet. Is uw grip slecht, dan slippen de banden snel. Hierdoor wordt de ABS geactiveerd, deblokkeren de remblokken en wordt de remweg langer. Tijdens de herfst en winter voorkomt u dit met winterbanden, die optimale grip bieden. 

Moet ik mijn bandenspanning aanpassen?

 Nee. De bandenspanning van winter- en zomerbanden is hetzelfde. Het moet passen bij de maat van de banden. Kijk in het onderhoudsboekje van uw auto voor de juiste spanning. Aan de binnenzijde van uw portier staat het ook, evenals op de bandenspanningstabel bij tankstations.

Winterbanden maken toch meer geluid dan zomerlanden?

Moderne banden met een sneeuwvloksymbool maken juist minder geluid. Dat komt door de toepassing van speciale rubbermengsels en loopvlakpatronen die door de computer zijn ontworpen.

Ik rijd internationaal, zijn winterbanden verplicht?

Gaat u naar de Alpenlanden (Frankrijk, Monaco, Italië, Zwitserland, Oostenrijk, Slovenië, Duitsland en Liechtenstein), dan bent u verplicht op winterbanden te rijden. Voor het rijden over sneeuw is het raadzaam ook sneeuwkettingen te gebruiken. In landen waar regelmatig veel sneeuw of ijs op de wegen ligt, staat op verkeersborden aangegeven dat het aanbrengen van sneeuwkettingen bij verder doorrijden verplicht is. U herkent deze ronde borden aan een afbeelding van een band met omgelegde sneeuwketting op een blauwe achtergrond.