Balanceren

Heeft u weleens meegemaakt dat uw stuur trilde tijdens het rijden? Dit is één van de tekenen dat uw wielen niet goed zijn uitgebalanceerd. Uitgebalanceerde wielen zijn over de hele omtrek even zwaar. Dit voorkomt dat uw auto bij een bepaalde snelheid gaat trillen of schudden en de ophanging onnodig wordt belast.
Voordelen balanceren
  • geen trillend stuur of dashboard
  • beter contact met de weg
  • regelmatige slijtage
  • groter rijcomfort
  • lagere brandstofkosten
Wat doen jullie bij balanceren?
Bij balanceren slaan wij een slagloodje op de velg. Dit loodje heeft een bepaald gewicht dat nodig is om de onbalans op te heffen. Dit doen wij op een computergestuurd apparaat waarmee het benodigde gewicht tot op de gram kan worden vastgesteld. Wij meten het wiel met de band door om zodoende vast te stellen dat hij over de hele omtrek even zwaar is.
Hoe vaak en wanneer balanceren?
Hoe vaak het verstandig is uw wielen te laten balanceren, hangt af van de frequentie van de volgende klachten:
  • Uw stuur en/of dashboard trilt bij hogere snelheden (100 tot 140 km/uur)
  • Uw stuur beweegt zich langzaam heen en weer bij een lage snelheid (40 tot 70 km/uur)
Wij adviseren u al bij de minste trilling de balans te laten controleren, aangezien dit nooit vanzelf overgaat en gaandeweg erger wordt.
Is het onveilig om door te rijden?
Het wordt onveiliger, omdat het contact met de weg slechter is bij een band die niet goed is uitgebalanceerd.
Moeten al mijn banden worden gebalanceerd?
Ja, alleen zo kunnen wij u optimaal rijcomfort garanderen zonder hinderlijke trillingen en onregelmatige slijtage. Doet u dit niet, dan is de kans groot dat u zo weer op de stoep staat omdat de onregelmatige slijtage doorgaat bij de niet-gebalanceerde banden.
Is balanceren prijzig?
Uw veiligheid en rijcomfort staan voorop. Bedenk daarbij dat de reparatie- en vervangingskosten die u gegarandeerd krijgt als u blijft doorrijden met slecht uitgebalanceerde banden vele malen hoger zijn. Deze kunt u eenvoudig vermijden door uw banden te laten balanceren. Bovendien spaart u hiermee hogere brandstofkosten uit, want slecht uitgebalanceerde banden zijn echte brandstofslurpers. Balanceren kost een fractie van de prijs voor nieuwe banden.