Uitlaat vervangen

Onze experts hebben een oog voor onvolkomenheden aan de uitlaat: van einddemper tot katalysator en van kleine onderdelen tot de complete auto uitlaat. Het vervangen van je uitlaat kun je helaas niet online inplannen. Hiervoor kun je wel terecht bij een van onze Euromaster garages.

Wat is het belang van een goede uitlaat?

Een uitlaat in goede staat optimaliseert het brandstofverbruik en voorkomt dat schadelijke uitlaatgassen je auto binnendringen. Het beperkt ook het geluidsniveau. De uitlaat zorgt ervoor dat het vermogen van je auto optimaal benut wordt. De katalysator zorgt ervoor dat het milieu minder wordt belast.

Wat gebeurt er bij een uitlaat in slechte staat?

Door vocht en zout (vooral ’s winters) is je uitlaat elke dag gevoelig voor corrosie. Als die doorzet, neemt het motorvermogen af en krijg je geluidsoverlast. De rijvaardigheid wordt slechter en schadelijke uitlaatgassen kunnen ongemerkt de auto binnendringen. Dit heeft gevaarlijke gevolgen voor je gezondheid. Het milieu wordt zwaarder belast en vaak stijgt ook het brandstofverbruik. Op dat moment is het verstandig om je uitlaat te vervangen.

Gevaren voor de uitlaat

Als je in de winter een mislukte koude start maakt en daarbij de motor ‘verzuipt’, is het mogelijk dat de werking van de katalysator wordt uitgeschakeld. De katalysator zorgt voor de vermindering van de schadelijke uitstoot van de verbrandingsmotor. Rijd je veel korte afstanden, dan is het mogelijk dat de demper niet volledig wordt opgewarmd. Hierdoor kan de uitlaat van binnen naar buiten gaan doorroesten. 

Uitlaat reparatie

Soms is het mogelijk om de uitlaat te repareren, door bijvoorbeeld de uitlaat te lassen of een klem of ophangrubbers te monteren. Alleen wanneer reparatie geen optie meer is, zullen we je uitlaat vervangen. 

Uitlaat vervangen kosten

De kosten voor het vervangen van de uitlaat verschillen per auto. Onze specialisten in de garage kunnen je vertellen of reparatie mogelijk is of dat je uitlaat echt aan vervanging toe is. Zij kunnen je dan ook een inschatting geven van de kosten.