Schokdempers vervangen
Schokdempers vervangen
Welk auto onderhoud zoek je?

  •  

* Verplicht veld

Schokdempers vervangen

Je schokdempers/schokbrekers houden je auto in het spoor als je remt, in bochten en over hobbelige keien rijdt of last hebt van sterke zijwind. Zijn je schokdempers/schokbrekers versleten, dan wordt je remweg langer, verlies je de controle in bochten, heb je meer kans op aquaplaning en slijten je banden en dragende chassisdelen sneller. Ook verbruik je meer brandstof wanneer de schokdempers niet optimaal werken.

Wat zou er zonder schokdempers gebeuren?

Kom je zonder schokdempers met een wiel in een gat in de weg, dan stoot het wiel tegen de carrosserie. Hierbij vangt de vering zelf een deel van de stoot op. Daarna ontspant de veer weer en drukt deze het wiel in de tegenovergestelde richting. Zelfs bij een kleine beschadiging van het wegdek verliest je auto dan het contact met de ondergrond en wordt je remweg langer. Rijden zonder schokdempers is levensgevaarlijk.

Wat gebeurt er als de schokdempers zijn versleten?

Ook versleten schokdempers vormen een gevaar voor jouw veiligheid en die van andere weggebruikers:

- Langere remweg
- Controleverlies in bochten
- Meer kans op aquaplaning
- Verhoogde bandenslijtage
- Slijtage van dragende chassisdelen
- Hogere rolweerstand, dus een hoger brandstofverbruik
- Verminderd rijcomfort: door de onrustige bewegingen kunnen de inzittenden wagenziek worden

Hoe snel slijten schokdempers?

Dit is een geleidelijk proces. Je hebt het vaak niet in de gaten, omdat je jouw rijstijl er ongemerkt op aanpast. Let op de vering van je auto. Als deze stug of juist te licht voelt, dan is het tijd voor een controle. Wij adviseren om je schokdempers elke 80.000 kilometer te laten controleren.  

Schokdempers vervangen

Wanneer je schokdempers versleten of zelfs kapot zijn, is het zaak deze zo snel mogelijk te vervangen, zowel voor jouw veiligheid als die van je medeweggebruikers. Door je schokbrekers te vervangen, kun je weer veilig en vooral comfortabel de weg op.

Schokdempers vervangen kosten

De kosten van het vervangen van je schokdempers verschillen per auto. Het is mogelijk om een gegarandeerde prijsopgave te ontvangen van schokdempers via de online offertetool. Uiteraard is het ook mogelijk om contact op te nemen met jouw Euromaster garage.