Katalysator vervangen
Katalysator vervangen
Welk auto onderhoud zoek je?

  •  

* Verplicht veld

Katalysator vervangen

De katalysator bevindt zich voor in het uitlaatsysteem, vlak na de motor of onder de auto. Het zorgt ervoor dat schadelijke stoffen die in uitlaatgassen zitten, worden omgezet in minder schadelijke stoffen, zoals koolstofdioxide, stikstof en waterdamp. Een katalysator hoeft alleen vervangen te worden wanneer deze kapot is. 

Wat is een katalysator?

De katalysator van een auto is geïmpregneerd met edelmetalen. Wanneer de schadelijke stoffen in uitlaatgassen in aanraking komen met deze edelmetalen, veroorzaakt dit een chemische reactie. Deze reactie zorgt ervoor dat de uitlaatgassen worden gezuiverd, zodat de uitstoot van schadelijke stoffen wordt verminderd en het milieu minder zwaar belast wordt.

Katalysator kapot

Als je katalysator kapot is, merk je dit doordat je motor minder vermogen lijkt te hebben of doordat er een storingslampje brandt in je dashboard. Het kan ook voorkomen dat de bevestiging verroest is of dat de sensor vervangen moet worden. Daarom kijken onze monteurs altijd kritisch welke werkzaamheden nodig zijn en vooral welke niet.

Katalysator vervangen kosten

De kosten voor het vervangen van een kapotte katalysator zijn doorgaans hoog. Dit komt door de edelmetalen die in een katalysator verwerkt zijn. De prijs van een nieuwe katalysator is afhankelijk van het type auto en het bouwjaar. In onze offertetool vind je een gegarandeerde prijs voor jouw auto.