APK verlopen
APK verlopen

APK verlopen

Wanneer is je auto voor het laatst APK goedgekeurd? Dat is belangrijk om te weten. Immers, afhankelijk van de leeftijd, moet je je auto binnen 1 of 2 jaar opnieuw ter APK keuring aanbieden. Controleer daarom de APK vervaldatum. Dan kun je tijdig een afspraak maken en voorkom je een boete.

Hoe strikt is de verplichte keuringsdatum?

Voor elke auto die op jouw naam staat, ontvang je van de RDW automatisch een APK herinneringsbrief of e-mail. Hierop vind je de datum waarop jouw auto uiterlijk gekeurd moet zijn. Overschrijd je deze datum, dan mag je de weg niet meer op. Doe je dat toch, dan riskeer je een boete die flink kan oplopen. Je mag twee maanden van te voren een keuring inplannen. De uiterste vervaldatum van je APK keuring blijft namelijk ongewijzigd.

APK vervaldatum

Als autobezitter ontvang je automatisch een herinnering van de RDW die tijdig aangeeft wanneer je huidige APK goedkeuring verloopt. Deze herinnering, die je ook per e-mail kunt laten toesturen, komt zes weken voor de APK-vervaldatum. Sinds kort gebeurt dit ook via Mijn Overheid, de online berichtenbox waarmee overheidsinstanties je kunnen bereiken. Het blijft echter jouw eigen verantwoordelijkheid om je auto ook echt op tijd bij een RDW erkend keuringsstation ter keuring aan te bieden. Overschrijd de aangegeven datum niet. Je hebt dan kans op een boete en zonder geldige APK goedkeuring mag je voertuig de weg niet op.

Te laat met de APK? Voorkom een boete 

Hoewel je altijd aan de APK keuringsplicht wordt herinnerd, kunnen er omstandigheden zijn waardoor je te laat bent. Je verblijf in het buitenland loopt uit bijvoorbeeld. Of je auto is APK afgekeurd en het lukt niet om de reparaties binnen de wettelijke termijn van twee maanden uitgevoerd te krijgen. ‘Vergeten’ wordt als excuus niet geaccepteerd. De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) stuurt je immers vroegtijdig een herinnering. Je loopt vanaf dat moment het risico op een boete; de APK is namelijk verlopen. Je mag zelfs niet meer op de openbare weg geparkeerd staan. Laat staan rijden. Ook is de kans groot dat je verzekering niet uitbetaalt als je toch gaat rijden en een ongeluk krijgt.

Vraag bij de RDW een schorsing aan

Het verstandigste wat je na een verlopen APK kunt doen, is je APK verplichting tijdelijk stop laten zetten. Dit heet een ‘schorsing’. Je vraagt deze schorsing aan bij de RDW; aan het loket of online. Tijdens de schorsing ben je vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting, verzekeringsplicht én APK plicht. Loopt de schorsingstermijn af, dan kunt je verlenging aanvragen. Doe je dit niet, dan dien je je auto direct weer APK goedgekeurd te worden bij een officieel APK keuringsstation. Daar zitten veel haken en ogen aan. Je moet immers met een APK afgekeurde, onverzekerde auto de weg op om naar het keuringsstation toe te rijden. Zorg ervoor dat je in dit geval een afspraakbevestiging voor de APK keuring bij je hebt!