Zakelijk

Autobanden test van autobladen en auto-organisaties

Koop direct online - Euromaster

Wat zegt een autobanden test?

De autobanden van uw auto zijn van vitaal belang op uw rijeigenschappen en veiligheid. Maar wat zijn goede en veilige banden? Als u af gaat op de merken die Euromaster aanbiedt, kunt er ervan uitgaan dat ‘slechte banden’ feitelijk niet meer bestaan. Maar kwaliteitsverschillen zijn er altijd. Dit heeft ook te maken met het gebruik van de auto. Daarom is het verstandig om te onderzoeken wat een vertrouwde banden test ervan zegt.

 

De juiste band voor uw auto

Aangezien er veel autobandenmerken op de markt zijn, is de informatie van de jaarlijkse autobanden test extra waardevol. De bekendste en meest geraadpleegde banden tests zijn die van de ANWB en de Consumentenbond. Ook Autoweek publiceert ieder jaar een banden test. Over het algemeen komen vrijwel alle banden tests de laatste jaren tot de conclusie dat ‘slechte banden’ vrijwel niet meer bestaan. Nagenoeg alle geteste banden scoren een ‘voldoende’. Maar er zijn ook banden die ‘goed’ of ‘zeer goed’ scoren. Zit u veel op de weg of heeft u een sportieve rijstijl, dan is het de moeite waard om banden te kiezen met een bovengemiddelde score.

Zomerbanden test button

Winterbanden test button

Zomerbanden test button

Waar wordt bij een banden test naar gekeken?

Bij een ‘voldoende’ weet u zeker dat de geteste autoband voldoet aan de belangrijkste veiligheidseisen. Bij alle autobanden tests wordt namelijk in de eerste plaats naar veiligheidscriteria gekeken, zoals grip op de weg, gedrag in bochten en de remweg. Omdat de veiligheid bij winterse omstandigheden andere eisen aan uw banden stelt dan in de zomer, bestaan er flinke verschillen in testcriteria bij de speciale zomerbanden test en de winterbanden test. Zowel de ANWB als de Consumentenbond voeren beide soorten banden tests uit.


Hoe objectief is de autobanden test?

Belangrijke consumentenorganisaties als de ANWB en de Consumentenbond maken zich sterk voor de professionaliteit en objectiviteit van de banden test. De testprocedures zijn streng en transparant. U kunt er vanuit gaan dat de banden tests van de genoemde organisaties onafhankelijk zijn.

Koop direct online - Euromaster

 

Bandentest Euromaster

Top 10 meest gevraagde adviezen

Wat betekenen de letters en cijfers op mijn band?


Deze geven de maat en de kenmerken van de band aan.

Een voorbeeld: 195/65R15 91H.

195    : staat voor breedte van de band in mm van zij tot zij in opgepompte toestand
65      : staat voor  verhouding tussen de hoogte en de breedte van de band uitgedrukt in %


R        : staat voor ‘Radiaal’, de constructie van de band, van dit type zijn tegenwoordig alle banden  15      : buitendiameter van de velg, uitgedrukt in inches (1 inch = 2,54 cm)


91 H    : Speed-Load index.


H is de snelheidsindex: geeft de maximale snelheid aan die met de band gedurende korte tijd gereden mag worden.


snelheidscodering
 J :  tot 100 km/u
 N :  tot 140 km/u
 P :  tot 150 km/u
 S :  tot 180 km/u
 H :  tot 210 km/u
 V :  tot 240 km/u
 W :  tot 270 km/u
 Z :  boven 240 km/u


91 is de Load Index (LI): geeft aan wat het maximale gewicht is dat de band mag dragen. Elke LI waarde staat voor een bepaalde belasting van de band bij een bepaalde bandenspanning. De waarde is af te lezen in een tabel. De gemonteerde banden moeten in ieder geval minimaal de in de instructieboekjes vermeldde LI waarde hebben. Een hogere LI waarde is uiteraard toegestaan. Als er nog "Versterkt" of "Re-inforced" vermeld staat, betekent dit dat de band nog extra draagvermogen bezit.

Waar vind ik recente bandentests?

Regelmatig worden door gezaghebbende tijdschriften of autoclubs bandentests gepubliceerd.

Op onze website, onder Bandentests,  hebben wij voor u de meest recente bandentestresultaten op een rijtje gezet.

Wat is het belang van goede autobanden?

Autobanden van goede kwaliteit in goede conditie zorgen voor:

  • optimaal remvermogen;
  • maximaal grip op de weg, ook bij kou, ijzel, sneeuw, regen en in bochten;
  • uitstekende afvoer van water, sneeuw en modder;
  • minder afrolgeluid, dus stiller rijden;
  • betere wegligging, dus meer rijcomfort;
  • minder brandstofgebruik, dus goedkoper rijden.

Alle adviezen voor autobanden >>

Hoeveel profiel moeten mijn banden hebben?

Een versleten band brengt uw veiligheid op de weg in gevaar. Uw remweg kan wel tweemaal langer zijn dan bij een volledig profiel en ook de kans op aquaplaning neemt fors toe. De wettelijke minimale profieldiepte voor alle personenwagenbanden in Europa is 1,6 mm. Omdat de risico’s vanaf 3 mm stukken hoger worden, adviseert de VACO branche-organisatie uw banden bij uiterlijk 2.5 mm te vervangen. Let wel bovenstaande geldt bij zomerbanden. Voor winterbanden is dit 4 mm. Is dit minder, dan wordt deze band niet meer gezien als winterband en kunt u een bekeuring krijgen. Controleer dus regelmatig uw profieldiepte of vertrouw dat toe aan onze experts.

 Alle adviezen voor autobanden >>

Hoe houd ik mijn banden goed?

U hebt zelf veel invloed op de conditie van uw band. Houd de band op de juiste bandenspanning. Wissel ook uw banden regelmatig van voor naar achter en laat minimaal 1 x per jaar de uitlijning van uw voertuig controleren. Regelmatig bandenonderhoud is een eenvoudige en goedkope manier om overmatige slijtage te voorkomen en de levensduur van uw banden te verlengen.

 

Alle adviezen voor autobanden >>

Waarom zou ik winterbanden aanschaffen?

De winterband is opgebouwd uit rubber met silica. Deze samenstelling zorgt ervoor dat u met winterbanden meer grip en trekkracht heeft op natte, gladde en koude wegen dan met zomerbanden. De wegligging is stukken beter en het gedrag van uw auto is gelijkmatig. U verbruikt minder brandstof en uw banden slijten minder snel. Ook geniet u met winterbanden meer rijcomfort.

 


De algemene vuistregel is:

onder de 7 graden  rijdt u het veiligst op winterbanden.

 

Als u met de auto op skivakantie gaat, dan adviseren wij u om op winterbanden te rijden. Nieuwe wetgeving in Duitsland verplicht het gebruik van winterbanden bij sneeuw en ijzel vanaf 1 december 2010 voor personenwagens. In Oostenrijk was dit al het geval. En in Zwitserland, Frankrijk en Italie loopt u het risico niet verzekerd te zijn als uw auto niet is aangepast aan de winterse omstandigheden.

 

Klik hier voor een overzicht van alle adviezen over winterbanden.

Wanneer zou ik mijn zomerbanden wisselen voor winterbanden?

Zodra de thermometer 7°C of lager aangeeft, is het tijd voor winterbanden. Vanaf die temperatuur gaan de prestaties van uw zomerbanden namelijk flink achteruit. De kou maakt het rubber harder en minder elastisch waardoor u minder grip op de weg heeft en het slipgevaar en de kans op aquaplaning toeneemt. Moet u remmen, dan staat u minder snel stil omdat uw remweg langer wordt. Niet alleen bij regen, sneeuw of ijzel, maar ook als het droog is. Kortom: ongeacht de weersomstandigheden rijdt u van november tot april veilig, zuinig en comfortabel op winterbanden.

 

Alle adviezen voor winterbanden >>

Ik ga op wintersport, zijn winterbanden verplicht?

Gaat u naar de Alpenlanden (Frankrijk, Monaco, Italië, Zwitserland, Oostenrijk, Slovenië, Duitsland en Liechtenstein), zorg er dan voor dat u uitgerust bent met winterbanden en sneeuwkettingen. Want in Duitsland, Oostenrijk, Kroatie en Slovenie bent u verplicht op winterbanden te rijden. In Zwitserland, Frankrijk en Italië moet de auto aangepast zijn aan winterse omstandigheden en bent u alleen niet verzekerd als bij een ongeval blijkt dat u geen winterbanden heeft.  U kunt aansprakelijk worden gesteld bij een ongeval en dit kan leiden tot strafrechtelijke vervolging.

 

Alle adviezen voor winterbanden >>

Wanneer moet ik sneeuwkettingen gebruiken?

Voor het rijden over sneeuw is het raadzaam ook sneeuwkettingen te gebruiken. In landen waar regelmatig veel sneeuw of ijs op de wegen ligt, staat op verkeersborden aangegeven dat het aanbrengen van sneeuwkettingen bij verder doorrijden verplicht is. U herkent deze ronde borden aan een afbeelding van een band met omgelegde sneeuwketting op een blauwe achtergrond. Let er bij het kopen op dat de kettingen geschikt zijn voor de carrosserie van uw auto en de maat van uw banden. Kies bij voorkeur kettingen met de meeste onderdeeltjes (schakels) op het contactvlak: spoorkruisketting of ladderketting met tenminste twaalf dwarskettingen op een gemiddelde band. Oefen het aanbrengen en verwijderen van de kettingen. En vergeet ze niet op een gemakkelijk toegankelijke plaats in uw kofferbak te leggen, samen met een paar handschoenen en een zaklamp.

Ik ga op vakantie met de caravan. Hoe voorkom ik problemen met de banden?

De slijtage van een caravan- of camperband is vaak niet direct zichtbaar. Daarom is controle noodzakelijk. Om problemen te voorkomen, adviseren wij u uw banden ruim voor vertrek te laten controleren bij één van onze servicecenters. Daar controleren wij de bandenspanning, uitlijning, balancering en de ventielen en kunt u onbezorgd op vakantie. Een aantal van onze servicevestigingen houdt jaarlijks een caravandag waar u uw auto en caravan gratis kunt laten checken.

 

Alle adviezen voor caravan- en camperbanden >>