Zakelijk

Winterbandenschaarste dreigt voor winter 2011/2012

Al is de zomer nog jong, Euromaster waarschuwt nu al voor een schaarste in winterbanden voor het winterseizoen 2011/2012. Daarnaast voorzien wij een aanzienlijke prijsstijging. Vorig jaar begon de winter vroeg en ontstonden er al tekorten. Eind 2010 was er topdrukte op de bandenwisselpunten en moesten veel automobilisten wekenlang wachten op nieuwe banden. Door de dreigende schaarste en toenemende vraag kan de wachttijd komend winterseizoen nóg verder oplopen. Om problemen te voorkomen en geld te besparen, heeft Euromaster in de zomermaanden de mogelijkheid geboden om winterbanden te reserveren.

Oorzaak stijging bandenprijzen
Vorig jaar werden banden al duurder en in het eerste kwartaal van 2011 zette de prijsstijging verder door. Euromaster ziet dat verdere stijgingen onvermijdelijk zijn. Dit komt enerzijds door de toenemende vraag naar autobanden in opkomende economieën als China, India en Brazilië (er worden meer auto’s verkocht) en anderzijds door de prijsstijging van de grondstoffen waarvan banden zijn gemaakt: natuurrubber, synthetisch rubber, textiel en staal zijn de voornaamste. De prijs van natuurrubber is sinds 2009 verdrievoudigd en die van staal steeg met 80%. Voor synthetisch rubber zijn olie-derivaten nodig, waarvan de prijs met 100% steeg. En het einde is nog niet in zicht.

Geen snelle oplossing voor tekort
Door de enorme vraag uit Azië kunnen bandenfabrieken de vraag nauwelijks bijbenen. Daarbij komt dat steeds meer Europese autorijders de veiligheid van winterbanden verkiezen in de winter. En dat terwijl fabrieken tijdens de crisis juist bandencapaciteit hebben afgestoten. Ook de schaarste van natuurrubber speelt een rol. De bandenindustrie is met circa 70% de belangrijkste gebruiker van deze grondstof. Vanwege de tegenvallende rubberoogst in Azië (produceert 94% van al het natuurrubber) en de genomen beslissing - aan het begin van deze eeuw - om rubberplantages te vervangen door palmboomplantages is er niet genoeg voorhanden. Het is niet mogelijk om snel extra natuurrubber te produceren middels aanplanting van nieuwe bomen, omdat het zo’n zeven jaar duurt voordat een nieuwe boom rubber produceert.

Verzekerd van winterbanden, nu reserveren
Vooruitlopend op de schaarste, biedt Euromaster consumenten nu de mogelijkheid om in de zomermaanden winterbanden te reserveren tegen de prijzen die op dit moment gelden. Reservering kan plaatsvinden bij een Euromaster vestiging in de buurt waar ook de montage van de winterbanden plaatsvinden.