Zakelijk

Winterbanden zorgen voor minder schadegevallen

Uit recent gehouden onderzoek van Verkeerspsycholoog Adriaan Heino blijkt dat auto’s op zomerbanden in de winter voor structureel meer ongelukken zorgen dan auto’s met winterbanden. Bij voertuigen op zomerbanden stijgt het aantal schades in de winter met 32%, bij voertuigen met winterbanden neemt dit 's winters toe met 12%. Wel blijkt hierbij, dat de incidenten in de winter gemiddeld kleiner zijn dan in de zomer, ongeacht de bandensoort. 

Heino heeft voor zijn studie 25.000 schadedossiers mogen inzien van marktleiders Athlon Car Lease en Verzekeraar Centraal Beheer Achmea. Samengevat zorgt de winterperiode voor meer en relatief kleinere incidenten. De toegenomen schadefrequentie in de winter is aanzienlijk kleiner voor auto’s op winterbanden dan voor auto’s op zomerbanden. Tegelijkertijd zijn de schadekosten per schade, in de winter lager dan in de zomer, waarbij het geen verschil maakt of er in de winter op zomer- of winterbanden wordt gereden. 

Centraal Beheer Achmea  vindt de conclusies zeer interessant omdat nu blijkt dat het gebruik van winterbanden in de winter leiden tot minder schades. Dat is ook interessant voor de verzekerden, omdat die minder snel te maken krijgen met daling op de bonus/malus schaal. Overigens wijst zij er wel op, dat de verhoogde kans op een ongeval in de winter niet volledig wordt tenietgedaan met winterbanden. Ook mag het hebben van winterbanden niet vertaald worden in stoerder gedrag op winterse wegen. Dat kan dan averechts werken. 

 

Bron: Centraal Beheer Achmea en RTL Nieuws