Zakelijk

Vereniging VACO verschaft duidelijkheid over winterbandenplicht

Vereniging VACO, bedrijfstakorganisatie voor de banden- en wielenbranche, heeft de afgelopen maanden veel vragen beantwoord over de winterbandenplicht in Europa.

“Niet verwonderlijk”, aldus branchemanager Edwin Brinksma. “De regelgeving rondom de winterbandenplicht is in heel Europa verschillend en voortdurend aan verandering onderhevig. Zo werd afgelopen december in Duitsland de winterbandenplicht aangepast door invulling te geven aan het begrip ‘winterse omstandigheden’. En in Italië is op regionaal niveau (provincie Milaan en het Aostadal) een winterbandenplicht ingevoerd. Deze lokaal ingestelde winterbandenplicht kent binnen beide gebieden een verschillende verplichtingtermijn.” Door de veranderingen was het noodzakelijk het overzicht van enkele maanden geleden alweer te actualiseren. Het nieuwe complete overzicht staat op www.debandenwisselweken.nl.

Sneeuwvloksymbool

Niet alleen over de winterbandenplicht komen veel vragen binnen, ook op het gebied van de toepassing van het sneeuwvloksymbool (Three Peak Mountain Symbol) is vaak onduidelijkheid. Brinksma: “Wettelijk worden in de meeste Europese landen alle banden met een M+S of M&S-aanduiding op de zijkant van de band als winterband beschouwd. Dit betekent dat alle banden met een M+S-aanduiding (incl. bijvoorbeeld 4x4 en SUV-banden) juridisch gezien winterbanden zijn.”

Juridische status

 

Sneeuwvloksymbool                                winterband symbolen

Banden met het sneeuwvloksymbool voldoen aan Amerikaanse praktijkproeven (ASTM) voor grip op aangereden sneeuw. Alleen in de Verenigde Staten en Canada hebben winterbanden met het sneeuwvloksymbool een juridische status. Brinksma: “Tests wijzen uit dat banden mét het sneeuwvloksymbool veel meer tractie hebben op een besneeuwd en glad wegdek dan banden zonder dit symbool. Bovendien is de betekenis van het sneeuwvloksymbool voor zowel de bandenspecialist als de consument onmiskenbaar. Vereniging VACO adviseert daarom alleen winterbanden te monteren die zowel de M+S-aanduiding als het sneeuwvloksymbool bevatten.”

 

Vereniging VACO pleit in Europa al jaren voor een onderscheidend symbool met een wettelijke status waaraan een winterband herkend kan worden. Dit zou bijvoorbeeld het sneeuwvloksymbool kunnen zijn.