Zakelijk

Slechte staat banden door economische crisis

 Federauto heeft voor de derde keer het onderzoek Rolling Wheel uitgevoerd, dat de staat van de banden van het Belgische wagenpark weergeeft. De commissie van bandenfabrikanten trekt nu aan de alarmbel, aangezien het zeer slecht gesteld is met de staat van de banden en hierdoor de verkeersveiligheid in het gedrang komt. Ook in Nederland ontwikkelt zich dezelfde trend.

De afgelopen drie jaar is het aantal zomerbanden dat in slechte staat is met 15% gestegen. Ook worden andere weggebruikers in gevaar gebracht, doordat 600.000 voertuigen rondrijden met minimaal één slechte band. Een ander feit uit de studie is ook dat bij één op de vier voertuigen de banden vervangen moeten worden, terwijl dit in 2009 nog één op de vijf was.

Overtredingen

Federauto concludeert onder meer dat 8,2 %van de bestuurders tegenwoordig met banden rijdt waarvan de profieldiepte minder dan de verplichte 1,6 millimeter bedraagt. Dit betekent dat 560.000 voertuigen in overtreding zijn.
Bij 46 procent van de voertuigen vertoont minstens één zomerband onregelmatige slijtage of een beschadiging.

Ook in Nederland?

Dezelfde gedetailleerde gegevens voor Nederland ontbreken , maar uit ervaring weet ook Euromaster dat in Nederland tijdens economische crisis een grotere groep autorijders te lang doorrijdt op versleten banden. Dat is levensgevaarlijk voor zichzelf, maar ook voor de andere weggebruikers. De minimale wettelijke profieldiepte is 1,6 mm. Om de veiligheid te waarborgen raadt Euromaster aan reeds vanaf 2 mm de banden te vervangen.

 

Bron: Federauto, Belgie.