Zakelijk

Prestaties all season band vallen tegen

All season banden scoren niet hoog bij lage temperaturen in de winter en bij hoge temperaturen in de zomer. Dat blijkt uit de laatste winterbandentest van ANWB.

All season slechter
De bond testte 14 winterbanden in maat 175/65 R14 T en 14 winterbanden in maat 195/65 R 15 T. Daarnaast zijn er vier all season banden getest. Waar gespecialiseerde zomer- of winterbanden onder deze omstandigheden hun normale niveau halen, presteren all season banden aanmerkelijk slechter. De ANWB adviseert met all season banden de rijstijl (snelheid en volgafstand) aan te passen aan de tekortkomingen van de banden. De veiligste combinatie in winter en zomer blijft het gebruik van winter- en zomerbanden.

Wintersport
Onder de winterse omstandigheden in Nederland (vlakke wegen, relatief milde temperaturen) doen all seasonbanden het nog vrij aardig. Bijv. bij remmen op sneeuw of op nat wegdek presteren ze niet veel slechter dan winterbanden. Maar in wintersportgebieden (met sterk hellende wegen) wordt het gebruik van all season banden afgeraden.

Vooral in de zomer presteren all season banden slechter dan verwacht. Bij hoge temperaturen blijken de banden onvoorspelbaar te reageren. In Nederland kan de all season band een oplossing zijn voor een tweede auto die ook ’s winters wordt gebruikt. Wel adviseert de ANWB de rijstijl aan te passen.

Bron: Bandenportaal