Zakelijk

Onderhoud banden verslechtert

De veiligheid op de Europese wegen neemt af dankzij slechter wordend onderhoud van banden. Dit stelt Bridgestone op basis van de uitkomst van meer dan 28.000 geteste autobanden in 2012.

Bandentest
Uit deze 8e editie van Bridgestone’s jaarlijkse bandentest bleek dat 78% van de geteste voertuigen met een te lage bandenspanning rijden. En bij meer dan een kwart van de voertuigen was de profieldiepte minder dan de wettelijke 1,6 mm. Dit was 25 procent meer dan de vorige bandentest in 2011; toen lagen de percentages nog op 63 respectievelijk 20 procent. De meest voor de hand liggende oorzaken hiervoor zijn volgens Bridgestone de economische crisis, de hoge brandstofprijzen en de afnemende koopkracht.

Verspilling
Jake Rønsholt, General Manager Corporate & Brand Communications bij Bridgestone Europe benadrukt dat banden met te lage spanning niet alleen gevaarlijk zijn, maar ook brandstof verspillen en de oorzaak zijn voor carbon emissies: “Dit kan worden voorkomen door regelmatige controles van de bandenspanning, profieldiepte en beschadigingen.”

Banden met te weinig bandenspanning zorgen volgens Bridgestone voor een verspilling van 3,9 miljard liter brandstof en 9,2 miljoen ton onnodig CO2 uitstoot per jaar.

Bron: bandenportaal.nl