Zakelijk

Nederlander wil geen verplichting winterbanden

De meeste Nederlanders voelen weinig voor het verplichten van winterbanden. Dat staat in het Winterbandenonderzoek van het Verbond van Verzekeraars, waarvoor in januari 500 consumenten zijn ondervraagd. Iets meer dan vier op de tien ondervraagden vindt wel dat autobezitters met winterbanden korting moeten krijgen op hun verzekeringspremie.

BijnWinterband Euromastera één op de drie Nederlandse autobezitters heeft winterbanden onder de auto. De meest genoemde reden om winterbanden aan te schaffen is veiligheid (83 procent). In Nederland is geregeld discussie of winterbanden verplicht moeten worden, zoals in landen als Duitsland en Frankrijk het geval is bij winterse omstandigheden. Het Verbond van Verzekeraars benadrukt dat een verplichting een vergaande en voor de consument kostbare maatregel is. Het zou betekenen dat bijvoorbeeld tweede auto’s die vooral als boodschappenauto worden gebruikt, aan de winterbanden moeten geloven. Het Verbond vindt dat daarmee autobezitters die weinig rijden op kosten worden gejaagd.

Wel vindt 41 procent van de ondervraagden dat auto-eigenaren met winterbanden korting moeten krijgen op hun verzekeringspremie. Sommige (internet)verzekeraars geven al een dergelijke korting. Slechts één op de tien ondervraagden vindt dat automobilisten die zonder winterbanden een ongeluk veroorzaken, zelf moeten opdraaien voor alle kosten. Een ruime meerderheid is het daarmee oneens. Van de autobezitters die nu geen winterbanden hebben, is 90 procent niet van plan om ze deze winter nog aan te schaffen. Meest genoemde redenen zijn te weinig rijden (42 procent) en de kosten (32 procent).

 

(bron: bandenportaal.nl)