Zakelijk

Met goede banden kan Nederland bijna 1 miljard euro besparen

Door automobilisten met betere banden te laten rijden, kan Nederland per jaar 938 miljoen euro en 506 liter brandstof besparen. Goede autobanden resulteren in een CO2-daling van 1,3 miljoen ton en verhogen daarnaast de verkeersveiligheid met 43 minder verkeersdoden per jaar. Dit is de uitkomst van een recent onderzoek, uitgevoerd door TNO in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Het verschil tussen autobanden is vanuit de buitenkant moeilijk te herkennen. Toch zijn er daadwerkelijk grote verschillen onder de prestaties van autobanden. Om het voor de consument gemakkelijker te maken om goede autobanden te kopen, werd er in november 2012 het Europese bandenlabel geïntroduceerd.

Het EU bandenlabel test een autoband op drie de bandenlabelcriteria; brandstofefficiëntie, remafstand op natwegdek en afrolgeluid. Een band draagt een triple-A waardering wanneer deze de hoogste haalbare score haalt op elke criteria van het EU-bandenlabel. 

In opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, onderzocht TNO het effect wanneer heel Nederland op banden rijdt met een triple-A waardering. In deze situatie, zouden wij in ons land jaarlijks gezamenlijk 938 miljoen euro kunnen besparen. Een groot gedeelte van dit bedrag komt uit een brandstofbesparing van 506 liter, wat de CO2-uitstoot verlaagt met 1,3 miljoen ton. Met 43 minder verkeersdoden per jaar, verhoogt het rijden op de hoogst geklasseerde banden ook de verkeersveiligheid in Nederland.  

Er is tot op heden echter geen autoband op de Nederlandse markt die op elk criteria van het bandenlabel de hoogste score behaalt. Daarnaast worden er in het onderzoek slechts 3 parameters gebruikt, waardoor belangrijke aspecten zoals de levensduur van de band en remmen op droog wegdek niet in overweging worden genomen.  

 

Bron: TNO