Zakelijk

Eerste band gemaakt vrij van fossiele brandstof

Sumitomo Rubber Industries (SRI), de Japanse banden- en rubberfabrikant waarvan het bandenmerk Falken deel uitmaakt, heeft aangetoond dat de eerste prototypebanden volledig vrij van fossiele brandstoffen geproduceerd kunnen worden.

In deze silica banden, de “Enasave Premium”, wordt voor het eerst gebruik gemaakt van het middel ‘NXT Z45 Silan’, afkomstig van het Amerikaanse Momentive Performance Materials Inc, een wereldwijde producent van siliconen en speciale chemicaliën. De Enasave Premium biedt verbeterde dynamische en fysische eigenschappen, waaronder een verbeterde grip op nat wegdek en een verminderde rolweerstand; resulterend in minder slijtage. SRI heeft zelfs de hoogste (AAA) rating ontvangen van de Japan Automobile Tyre Manufacturers Association’s (JATMA), als waardering voor de lage rolweerstand.

Het middel NXT Z45 Silan dient in de samenstelling van de band als bi-functionele organische siliciumverbinding (organosilanen), die het rubber aan de versterkende silica koppelt. De silanen worden gebruikt om de hechting aan organische en anorganische stoffen te verbeteren. De vernieuwde technologie helpt mee om energie te besparen, omdat er minder silanen worden gebruikt.  Tevens zorgt het voor een efficiëntere productie, een hoger kilometrage en minder CO2-uitstoot. “Onze Enasave Premium band bewijst dat het met de juiste technologie mogelijk is om belangrijke milieu-, veiligheids- en performance kenmerken in één product te omvatten”, aldus Ikuji Ikeda, president van SRI.

De Enasave heeft geresulteerd in de prestigieuze Environmental Achievement of the Year-award. Het betreft nog een prototype. Er is nog geen nieuws over de beschikbaarheid van deze band op de Nederlandse markt.

 

(bron: Bandenportaal.nl)