Zakelijk

60 procent van trucks rijdt met onjuiste wieluitlijning

Iets meer dan 60 procent van alle Europese truckcombinaties rijden rond met onjuiste wieluitlijning. In combinatie met ongeschikte typen banden en onjuiste bandenspanning leidt dit tot een meerverbruik van bijna 15 procent. Dit is een van de conclusies uit een test die bandenfabrikant Michelin samen met Volvo Trucks heeft uitgevoerd.

Om na te gaan in hoeverre deze factoren het brandstofverbruik beïnvloeden heeft Volvo Trucks samen met bandenfabrikant Michelin een grootschalige test uitgevoerd op Hällered, Volvo's testcircuit in Zweden. In de test werden twee identieke Volvo FH 4x2 trucks gebruikt.

 Analyse van de testdata onthulde dat er in totaal 14,5 procent brandstof kon worden bespaard door de juiste wielen, bandenspanning en uitlijning te nemen: de juiste bandenkeuze kan het brandstofverbruik 11 procent verlagen, correcte bandenspanning levert een besparing van 1 procent op en de juiste uitlijning levert 2,5 procent besparing op. In bedragen betekent dit een besparing van 8.000 euro per truck en per jaar.