Zakelijk

Bandenspanning

Bandenspanning, veiliger rijden en meer rijcomfort - Euromaster
Door te rijden met de juiste bandenspanning voor uw auto voorkomt u onnodige slijtage en rijdt u comfortabeler, zuiniger en veiliger. Bij een te lage spanning heeft u een slechtere wegligging en slechter remgedrag. Er is een grotere rolweerstand, wat een hoger brandstofverbruik tot gevolg heeft. Bovendien is de kans op een klapband groter omdat de band warm wordt.Welke bandenspanning uw auto moet hebben, vindt u in uw instructieboekje of aan de binnenkant van uw brandstofklepje. Wanneer u op vakantie gaat is het belangrijk om ook de bandenspanning van uw caravan, aanhanger of vouwwagen te controleren en deze indien nodig te verhogen.
Goede bandenspanning
  • Veiliger rijden
  • Bespaar jaarlijks max. 2 volle tanks
  • Betere wegligging en comfort
  • Tot 45% langere levensduur
  • Met stikstof constante spanning

Bandenspanning winterbanden

Voor uw winterbanden is het aan te raden een iets hogere bandenspanning te hanteren vanwege de lagere temperaturen. Wij raden aan om uw bandenspanning 0,2 bar hoger te hebben dan uw zomerbanden.

Hoe weet ik of mijn banden op spanning zijn?

Als er echt iets mis is, dan merkt u dit vaak vanzelf. Het weggedrag van uw auto is anders en uw auto gaat zwaarder sturen. Maar meestal merkt u niet of nauwelijks dat uw banden niet de juiste spanning hebben. Daarom moet u regelmatig de bandenspanning (laten) controleren. Wij adviseren u de spanning elke maand te controleren. Hierdoor houdt u de banden op spanning, rijdt u veilig en comfortabel en bespaart u al snel één tot twee volle tanks per jaar. Dat betekent een besparing van zo’n € 100,- per jaar.

Kan ik ook banden controleren als ik net heb gereden?

Als u niet meer dan 3 kilometer heeft gereden, dan zijn de banden nog koud en krijgt u de juiste bandenspanning als u uw banden controleert. Heeft u verder dan 3 kilometer gereden, dan moet u de waarde verlagen met 0,3 bar om tot de juiste spanning te komen. De spanning stijgt namelijk als banden warmer worden. Controleer zo snel mogelijk de banden opnieuw als ze koud zijn. Dat is als u minstens 10 minuten heeft gewacht tot de banden zijn afgekoeld.

Wat is de juiste spanning van mijn banden?

In het instructieboekje van uw auto staat de juiste bandenspanning vermeld. Vaak staat het ook op stickers op de deurpost, op de achterkant van de zonneklep of aan de binnenkant van het benzineklepje. Controleer alleen koude banden, dan krijgt u de juiste spanning. Een band is nog koud als u er niet meer dan 3 kilometer mee heeft gereden. Vergeet ook uw reserveband niet, deze krijgt namelijk de hoogste adviesspanning. Bij een lekke band kan de reserveband op de juiste spanning meteen z'n werk doen.

Bandenspanningstabel

Voor de juiste bandenspanning voor uw auto kunt u ook in de bandenspanningstabel van Euromaster kijken. Hier vindt u een overzicht van allerlei automerken en –types met de bijbehorende juiste bandenspanning.

Autoband met pomp

Wat zijn de gevolgen van een te lage bandenspanning?

Afgezien van de veiligheid, zijn dit de consequenties voor uw brandstofverbruik en de levensduur van uw band.

  • Een bandenspanning die 0,2 bar te laag is, geeft 1% meer brandstofverbruik en verkort de levensduur met 10%.
  • Een bandenspanning die 0,4 bar te laag is, geeft 2% meer brandstofverbruik en verkort de levensduur met 25%.
  • Een bandenspanning die 0,6 bar te laag is, geeft 4% meer brandstofverbruik en verkort de levensduur met 45%.

Kan ik ook kiezen voor een constante bandenspanning?

U kunt uw banden door onze experts laten vullen met stikstofbandenvulling. Dit wordt ook wel Power Air genoemd. Deze vulling zorgt voor een constante spanning en daarmee voor meer veiligheid. Lees hier meer.