Zakelijk

De zomerbanden van uw auto zijn cruciaal voor veiligheid, rijcomfort en brandstofverbruik

Koop direct online - Euromaster

Waarom spreken we over ‘zomerbanden’?

Het grootste deel van het jaar rijdt u op zomerbanden. Dat zijn in feite de ‘normale’ autobanden. We noemen ze ‘zomerbanden’ sinds de opkomst van winterbanden in de jaren ’90. Winterbanden hebben een speciale samenstelling die uw veiligheid bij sneeuw, ijzel en gladheid vergroot. Bij normale weersomstandigheden voldoen de zomerbanden.


Wat zijn voor mij de beste zomerbanden?

Dat hangt sterk af van uw merk en type auto én van uw rijstijl. Maar ook van uw budget, uiteraard. De bandenmaat ligt vast. Die hangt samen met de maat van uw velgen. Het verdient aanbeveling om daar niet vanaf te wijken. Op elke autoband staat de maat aan de zijkant afgedrukt: breedte (eerste drie cijfers); diameter (volgende twee cijfers), de ‘R’ van ‘radiaal’ en de velgdiameter in inches (laatste twee cijfers).

                              
Het huidige aanbod zomerbanden is enorm. Bij Euromaster vindt u een breed assortiment zomerbanden, zoals Michelin, Continental, Goodyear en Vredestein. Er bestaan veel banden met specifieke kwaliteiten. Denk bijvoorbeeld aan een extra korte remweg, optimaal brandstofverbruik, of aan extra wandversterking. Let daarop bij uw keus. Onze bandenexperts geven graag advies.

 

Zijn mijn zomerbanden in goede conditie?

Voor uw eigen veiligheid is het belangrijk dat uw ‘zomerbanden’ in goede conditie verkeren. Het profiel van uw banden bepaalt de grip op de weg. Wettelijk is een profieldiepte van 1,6 mm voorgeschreven. Bij iedere Apk-keuring wordt dit gecontroleerd. Bij Euromaster adviseren we een profieldiepte van 2,5 mm om uw veiligheid en rijcomfort te maximaliseren. Mocht u ieder jaar wisselen van winter- en zomerbanden, dan is dat wisselmoment meteen een goed meetmoment van de profieldiepte.

Verschil profieldiepte autoband

Bron: Vaco

Hoe houd ik mijn zomerbanden in conditie?

Wat kunt u zelf doen om uw zomerbanden in een goede conditie te houden? Het belangrijkste is dat u met regelmaat de bandenspanning controleert en, indien nodig, op niveau brengt. Hiermee vertraagt u de gebruiksslijtage. Bovendien zorgt een correcte bandenspanning voor een zo laag mogelijk brandstofgebruik.

Als u de bandenspanning toch controleert, loop de banden dan meteen na op eventuele afwijkingen en atypische slijtageplekken. Ziet u iets dat u niet vertrouwt, breng dan een bezoekje aan de dichtstbijzijnde Euromaster-vestiging, zodat onze bandenexpert met u mee kan kijken. Vermijd, voor zover mogelijk, stoepranden en slecht wegdek.

Wanneer moet ik wisselen?

De stelregel is dat u uw winterbanden voor ‘zomerbanden’ omruilt zodra de gemiddelde temperatuur boven de 7⁰C komt te liggen. Een goed geheugensteuntje is: de overgang van wintertijd naar zomertijd. Euromaster neemt uw banden desgewenst in bewaring. Ze worden dan onder ideale omstandigheden opgeslagen. Vraag bij de dichtstbijzijnde Euromaster-vestiging naar de mogelijkheden.

Wanneer moet ik nieuwe zomerbanden kopen?

Ons advies is: bij een profieldiepte van minder dan 2,5 mm loont het om nieuwe banden aan te schaffen. Daarmee verhoogt u uw de veiligheid. Bovendien verbetert u het contact met de weg, waardoor uw auto prettiger rijdt en beter presteert. Tot slot zorgen goede banden voor minder brandstofverbruik.

Online uw zomerbanden kopen

Bij Euromaster kunt u op een eenvoudige wijze online uw zomerbanden kopen. Wij hebben alle bekende merken op voorraad, zowel A-merken als de voordelige merken. Uw nieuwe banden worden deskundig gemonteerd. Heeft u twijfels over de conditie waarin uw huidige banden verkeren? Maak een afspraak met Euromaster!

Koop direct online - Euromaster

Help
Help

Runflat banden hebben een stevigere wand dan normale banden. Als deze leeg is kunt u nog maximaal 80 km bij 80 km/uur doorrijden. Deze technologie wordt met name gebruikt bij BMW's en Mini's. U kunt een Runflat band herkennen aan een codering op de band, bijvoorbeeld RFT, SSR, RSC of ROF.

Sommige voertuigen hebben banden nodig met een groter draagvermogen. U kunt een Extra Load band herkennen aan de letters XL of RF op het zijvlak van de band.