Zakelijk

Zijn winterbanden in Duitsland verplicht?

Koop direct online - EuromasterVind uw vestiging - Euromaster

Naar Duitsland? Denk aan winterbanden!

Gaat u binnenkort naar Duitsland? Of rijdt u door Duitsland heen naar een andere winterse bestemming? Bent u dan verplicht om op winterbanden te rijden? Het antwoord is eenvoudig: ja, winterbanden in Duitsland zijn verplicht bij winterse omstandigheden. Dat is bij wet geregeld.

Voorkom een boete en andere problemen!

De wet met betrekking tot ‘winterbanden Duitsland’ is in 2010 ingevoerd. Op naleving wordt streng toegezien. Boetes van € 40,- tot € 80,- zijn geen uitzondering. Bovendien kan uw verzekering moeilijk gaan doen bij schade als u in Duitsland bij winterse omstandigheden geen geschikte banden had.

Wat zijn ‘gepaste’ banden?

Gepaste banden zijn autobanden met het vertrouwde sneeuwvloksymbool. Op onze pagina winterbanden vindt u meer informatie over de specifieke eigenschappen. Als winterbanden in Duitsland accepteert de wetgever ook ‘all season’ banden, waar het sneeuwvloksymbool op staat.

Wanneer zijn winterbanden in Duitsland verplicht?

Over winterbanden in Duitsland bestaan veel tegenstrijdige verhalen. Dat heeft twee redenen. De Duitse wetgever spreekt van ‘bij de weersomstandigheden passende banden’. Dat mogen dus ook de genoemde all season banden zijn. De tweede reden is dat de Duitse wetgever geen vaste periode aangeeft. In Oostenrijk weten we dat winterbanden verplicht zijn tussen 1 november en 15 april. Winterbanden in Duitsland zijn verplicht bij ‘winterse omstandigheden’. Daar kan ook halverwege oktober of begin mei onverwachts sprake van zijn. Houd daar rekening mee.

Zijn uw winterbanden in goede conditie?

Wat anderen ook zeggen, winterbanden in Duitsland zijn verplicht bij winterse omstandigheden. Ze moeten bovendien in goede conditie verkeren. De winterbandenplicht geldt ook voor motoren en campers. Winterbanden voor de caravan of aanhanger mogen, maar zijn niet bij wet voorgeschreven. Trouwens, ook de rest van uw ‘winteruitrusting’ moet goed in orde zijn. Denk aan ruitensproeier- en koelvloeistof en de ruitenwissers.

Neem het zekere voor het onzekere

Gaat u naar Duitsland of via Duitsland naar een andere winterbestemming? Besef dan goed: winterbanden in Duitsland zijn verplicht bij winterse omstandigheden. Neem het zekere voor het onzekere. Laat uw winterbanden controleren bij uw Euromaster vestiging. Dan kijken we meteen of uw auto ook op andere punten winterklaar is.

Koop direct online - EuromasterVind uw vestiging - Euromaster