Zakelijk

TPMS bandenspanning sensoren

TPMS staat voor Tyre Pressure Monitoring System, oftewel Banden Spanning Controle Systeem. TPMS sensoren monitoren de bandenspanning en geven een melding wanneer deze te laag is. Zo rijdt u veiliger en zuiniger.

TPMS check door Euromaster monteur

Bandenspanning sensor verplicht

Het TPMS systeem is het gevolg van een besluit van het Europees Parlement (ECE-R64 van 2009). In deze regelgeving wordt aangegeven dat (o.a.) personenauto’s dienen te worden uitgerust met een systeem dat nauwkeurig de bandenspanning monitort. Dit geldt voor alle nieuwe autotypes die vanaf 1 november 2012 op de markt verschenen zijn én alle nieuw geleverde auto’s (op kenteken gezet) vanaf 1 november 2014. Het doel van deze regelgeving is het verhogen van de verkeersveiligheid en het omlaag brengen van de CO2-uitstoot. Het is niet toegestaan om een bandenspanningscontrolesysteem uit te schakelen of te deactiveren. Momenteel is het nog geen APK afkeurpunt, maar dit zal de komende jaren zeker veranderen.

Soorten TPMS systemen

 Er zijn twee soorten TPMS systemen, het indirecte en het directe TPMS systeem:

• Indirecte TPMS systemen werken met behulp van onder meer de ABS sensoren. Deze systemen werken m.b.v. de afgelegde weg per omwenteling van de wielen en hebben relatief weinig invloed op onze (Euromaster) werkzaamheden.

• Directe TPMS systemen werken met behulp van sensoren welke meestal achter het ventiel gemonteerd zijn. Deze TPMS sensoren geven de exact gemeten bandenspanning door aan de auto elektronica. Bij een afwijkende bandenspanning zal een waarschuwingslampje of afbeelding op het dashboard een signaal afgeven.

TPMS sensoren prijs

Auto’s voorzien van een indirect TPMS systeem hebben geen TPMS sensoren nodig. De kosten voor een set TPMS sensoren zijn € 265,- inclusief montage. U koopt uw TPMS sensoren eenvoudig online in onze Webwinkel.