Zakelijk

APK vervaldatum

Plan uw APK - Euromaster

Wanneer is uw auto voor het laatst APK goedgekeurd? Dat is belangrijk om te weten. Immers, afhankelijk van de leeftijd, moet uw auto binnen één of twee jaar opnieuw ter APK keuring aangeboden worden. Controleer daarom uw APK vervaldatum. Dan kunt u tijdig een afspraak maken en voorkomt u een boete.

Wanneer moet ik een APK keuring laten uitvoeren?

Hoe vaak u een APK keuring moet laten uitvoeren, hangt af van de leeftijd en brandstofklasse van uw auto. Auto’s met een benzine- of elektromotor die na 2005 in omloop zijn gebracht, moeten na 4 jaar voor de eerste keer APK gekeurd worden. Daarna geldt: 2 keer na 2 jaar en vervolgens elk jaar. Voor gas en diesel geldt: de eerste APK na 3 jaar, daarna elk jaar. Voor auto’s van voor 1 januari 2005 geldt voor alle brandstoffen: de eerste APK na 3 jaar, daarna elk jaar. Voertuigen die ouder zijn dan 30 jaar moeten eens per 2 jaar voor de APK worden gekeurd. Auto’s van voor 1960 zijn vrijgesteld van de APK keuringsplicht, ongeacht de brandstof.

Hoe strikt is de verplichte keuringsdatum?

Voor elke auto die op uw naam staat, ontvangt u van de RDW automatisch een APK keuringsherinnering. Hierop vindt u de datum waarop uw auto uiterlijk gekeurd moet zijn. Overschrijdt u deze datum, dan mag u de weg niet meer op. Doet u dat toch, dan riskeert u een boete die flink kan oplopen. U mag twee maanden van te voren een keuring inplannen. De uiterste vervaldatum van uw APK keuring blijft namelijk bestaan. De keuringsverval datum blijft ongewijzigd ongeacht of u 2 maanden van te voren een APK plant.Herinnering APK

Als autobezitter ontvangt u automatisch een herinnering van de RDW die tijdig aangeeft wanneer uw huidige APK goedkeuring verloopt. Deze herinnering, die u ook per e-mail kunt laten toesturen, komt zes weken voor de APK-vervaldatum. Sinds kort gebeurt dit ook via Mijn Overheid, de online berichtenbox waarmee overheidsinstanties u kunnen bereiken. Het blijft echter uw eigen verantwoordelijkheid om uw auto ook echt op tijd bij een RDW erkend keuringsstation ter keuring aan te bieden. Overschrijd de aangegeven datum niet. U loopt dan kans op een boete en zonder geldige APK goedkeuring mag uw voertuig de weg niet op.

 

Te laat met de APK? Voorkom een boete 

Hoewel u altijd aan de APK keuringsplicht wordt herinnerd, kunnen er omstandigheden zijn waardoor u te laat bent. Uw verblijf in het buitenland loopt uit, bijvoorbeeld. Of uw auto is APK afgekeurd en het lukt niet om de reparaties binnen de wettelijke termijn van twee maanden uitgevoerd te krijgen. ‘Vergeten’ wordt als excuus niet geaccepteerd. De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) stuurt u immers vroegtijdig een herinnering. U loopt vanaf dat moment risico op een boete de APK is namelijk verlopen. U mag zelfs niet meer op de openbare weg geparkeerd staan. Laat staan rijden. Ook is de kans groot dat uw verzekering niet uitbetaalt als u toch gaat rijden en een ongeluk krijgt.

Vraag bij de RDW een schorsing aan

Het verstandigste dat u na een verlopen APK kunt doen, is uw APK verplichting tijdelijk stop laten zetten. Dit heet een ‘schorsing’. U vraagt deze schorsing aan bij de RDW, aan het loket of online. Tijdens de schorsing bent u vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting, verzekeringsplicht én APK plicht. Loopt de schorsingstermijn af, dan kunt u verlenging aanvragen. Doet u dit niet, dan dient uw auto direct weer APK goedgekeurd te worden bij een officieel APK keuringsstation. Daar zitten veel haken en ogen aan. U moet immers met een APK afgekeurde, onverzekerde auto de weg op om naar het keuringsstation toe te rijden. Zorg ervoor dat u in dit geval een afspraakbevestiging voor de APK keuring bij u heeft!

Plan uw APK - Euromaster