Winterbanden in Duitsland

Welke bandenmaat zoek je?

205
/
55
R16
Waar vind ik mijn bandenmaat? - * Verplicht veld

Winterbanden in Duitsland: Wanneer zijn ze verplicht?

Rijd je deze winter naar of door Duitsland? Blijf dan up-to-date met alle verkeersregels in Duitsland. De regels omtrent het gebruik van winterbanden zijn namelijk in 2018 flink veranderd. Ook in 2022 zijn er weer aangepaste regels voor het gebruik van winterbanden. Bovendien riskeer je in Duitsland een forse boete wanneer je je niet aan de verkeersregels houdt. Wil je weten wanneer winterbanden verplicht zijn? Welk profieldiepte een winterband moet hebben en of je ook met all season banden onder winterse omstandigheden de Duitse weg op mag? Wij leggen het haarfijn uit.

In Duitsland verplicht bij winterse omstandigheden

Als we op deze pagina schrijven over winterbanden, dan doelen we op banden waarmee je in Duitsland onder winterse omstandigheden de weg op mag. De Duitse wet spreekt namelijk niet van winterbanden, maar van banden met winterse eigenschappen. Deze banden zijn te herkennen aan een sneeuwvloksymbool. Maar let op, hier zitten echter wel enkele kanttekeningen aan.

Sneeuwvloksymbool in Duitsland

Winterbanden die na 1 januari 2018 zijn geproduceerd, moeten voorzien zijn van een sneeuwvloksymbool. Voldoen je banden hieraan? Dan zijn er geen verdere vereisten en mag je met deze banden onder winterse omstandigheden in Duitsland de weg op. Aan de DOT-code op je banden kun je zien wanneer ze geproduceerd zijn.

Wat zijn winterse omstandigheden in Duitsland?

Winterbanden zijn verplicht bij winterse omstandigheden in Duitsland. Dat betekent dat niet een bepaalde periode, maar echt het weer bepaalt wanneer winterbanden moet hebben in Duitsland. Ook met een Nederlandse auto ben je verplicht om op winterbanden te rijden onder winterse omstandigheden in Duitsland. Winterse omstandigheden in Duitsland, zoals vastgelegd in de Duitse wet, omvatten:

•    IJzel
•    Gladheid door sneeuw
•    Gladheid door ijs- of rijpvorming
•    Sneeuw en sneeuwmodder

Ga je naar Duitsland of reis je erdoorheen deze winter? Dan is het altijd verstandig om dat op de toegestane winterbanden of all season banden te doen. Je weet maar nooit wanneer het weer omslaat.

Minimaal profiel winterbanden in Duitsland

In Duitsland is ook een minimale profieldiepte van je winterbanden vastgesteld. Winterbanden moeten minstens een profieldiepte van 1,6 millimeter hebben, echter adviseren wij een minimale profieldiepte van 4 millimeter. Winterbanden verliezen vaak de winterse eigenschappen wanneer er minder dan 4 millimeter aan profieldiepte over is. Wanneer je op winterbanden met minder dan 1,6 millimeter profieldiepte rijdt, dan riskeer je een bekeuring.

Boete geen winterbanden Duitsland

Als je in Duitsland niet op winterbanden rijdt, terwijl de omstandigheden wel roepen om winterbanden. Dan riskeer je een boete van 60 euro wanneer je aangehouden wordt. Belemmer je het verkeer doordat je geen winterbanden hebt, terwijl er winterse omstandigheden zijn? Dan riskeer je een boete van 80 euro. Ook als je profieldiepte minder is dan 1,6 millimeter riskeer je een boete. De boete hiervoor is 500 euro wanneer alle vier banden niet voldoen aan de minimale profieldiepte, of anders 150 euro per band.

All season banden in Duitsland

De all season band is in feite een zomerband met eigenschappen van een winterband. De all season band heeft in vergelijking met de zomerband voordelen in de winter, maar ten opzichte van de winterband niet dezelfde grip in de sneeuw. In Duitsland wordt de all season band ook beschouwd als winterband. Let wel op het sneeuwvloksymbool. Het symbool is ter indicatie dat de banden geschikt zijn voor winterse omstandigheden, ook in Duitsland.

Verdere winteruitrusting

In Duitsland gelden er andere regels voor automobilisten. In de winter ben je in Duitsland verplicht om je auto te voorzien van de volgende uitrusting:

•    Ruitenwissers
•    Ruitensproeiervloeistof
•    Antivries ruitensproeier
•    Koelvloeistof
•    Schone autoruiten

Daarnaast adviseren wij ook om een gevarendriehoek, verbanddoos en reflecterende veiligheidsvest (voor alle inzittenden) mee te nemen. Wettelijk gezien zijn de laatstgenoemden alleen verplicht voor voertuigen met een Duits kenteken, maar hierover kunnen discussies ontstaan met autoriteiten in Duitsland.