Wat te doen als de airco van je auto stinkt?

Wat te doen als de airco van je auto stinkt?

Je airco zorgt ervoor dat je het hoofd koel houdt in de zomer. Wat veel mensen niet weten, is dat de airco je in de herfst en winter ook heel goed kan helpen. Doordat een airco vocht uit de lucht onttrekt, zullen je beslagen ramen in de auto sneller ontwasemen.

Heb je problemen met je airco? Dan is het van belang om te weten wat er aan de hand is. Als je airco minder koude lucht blaast, kan het een teken zijn dat het koudemiddel vervangen moet worden. Komt er een muffe lucht uit je airco? Dan kan het zijn dat deze gereinigd moet worden.

Airco reinigen

Het vocht wat de airco uit de lucht onttrekt, kan in onderdelen van uw airco blijven hangen. Door vochtophoping ontstaan er schimmels en bacteriën die een onaangename geur kunnen geven en die schadelijk voor je gezondheid kunnen zijn. Denk hierbij aan bacteriële infecties, irritatie aan de ogen en luchtwegen of een allergische reactie.

De verdamper en alle luchtleidingen van je airco worden tijdens onze reinigingsbeurt schoongemaakt, zodat bacteriën en schimmels minder kans krijgen om zich vast te zetten in je airco. Ook wordt je interieurfilter beoordeeld of deze niet vervuild is door pollen en stof. Om dure reparaties te voorkomen, is het verstandig je airco preventief eens per jaar te laten reinigen.

Mijn airco werkt niet goed

Merk je dat je airco minder koude lucht blaast? Of hoor je geluiden bij een ingeschakelde airco (suizen van lucht/gasvorming)? Dan is de kans groot dat er onvoldoende koudemiddel in het systeem aanwezig is of dat het koudemiddel aan vervanging toe is. Bij het vervangen van koudemiddel wordt het gehele systeem leeggehaald en opnieuw afgevuld. Het oude koudemiddel wat uit de auto wordt gehaald, wordt gerecycled; schoongemaakt en hergebruikt.

Optimale prestatie van je airco

Je wilt natuurlijk geen onnodige kosten maken, het juiste gebruik zorgt ervoor dat de airco efficiënt mogelijk presteert en zorgt voor verkoeling wanneer je die nodig hebt.

Houd je ramen dicht. Airconditioning werkt op dezelfde manier als een koelkast of vriezer. Het systeem verwijdert warmte uit je auto door vocht uit de lucht te onttrekken waardoor er een temperatuurdaling ontstaat. Net zoals bij je koelkast moet je de koude lucht insluiten. Open ramen bij een airco die aanstaat, geven hetzelfde effect als de koelkastdeur open laat staan. Je verliest niet alleen koele lucht, maar de airco moet ook harder werken om een constante koelende werking te behalen. Dit zorgt voor meer belasting van het aircosysteem en energie-/brandstofverbruik.

Schakel recirculatie in. Om te zorgen dat de lucht optimaal gekoeld wordt, kan je de recirculatie inschakelen. Dan wordt er minimaal frisse buitenlucht aangetrokken en blijft de airco de gekoelde lucht hergebruiken/recirculeren. De airco hoeft dan geen warme buitenlucht te koelen, waardoor er een optimale koude luchtstroom blijft, die net iets koeler kan aanvoelen of dat de ramen nog sneller ontwasemen. Houd er wel rekening mee dat bij een lange autorit er een geringe hoeveelheid verse lucht wordt aangezogen.

Veelgestelde vragen

Waarom komt er een muffe geur uit de airco van mijn auto?

Door ophoping van vocht of niet juist gebruik van een airco kunnen bacteriën en schimmels zich ophopen in het aircosysteem. Ook kan het zijn dat de afvoer van het condenswater verstopt zit, waardoor er te veel vocht en schimmels blijven hangen. Dit kan een onaangename geur geven.

Hoe kom ik van de stank in mijn airco af?

De meest voorkomende reden waarom de airco van de auto vies of muf ruikt, is het opeenhopen van bacteriën en schimmels. De snelste en gemakkelijkste manier om van de stank af te komen, is het preventief laten reinigen van de airco.

Hoe vaak moet ik de airco laten reinigen?

Als je last hebt van een onaangename geur uit de airco, dan is de kans groot dat de airco vervuild is. Wij raden je aan om jaarlijks je airco te reinigen, om zeker te zijn dan je schone en gezonde lucht inademt. Heb je last van muffe geurtjes, maar weet je niet zeker of een reiniging volstaat? Bij Euromaster kan je gratis een airco check laten uitvoeren. Zo maak je geen onnodige kosten en weet je direct waar je aan toe bent.

Is een vervuilde airco ongezond?

Een frisse auto is belangrijk voor je gezondheid. Een vervuilde airco kan namelijk de kwaliteit van de lucht zeer beïnvloeden en daarmee dus ook je gezondheid. Veelvoorkomende klachten bij een vervuilde airco zijn verkoudheid, keelpijn, geïrriteerde ogen en luchtwegen, benauwdheid en een grieperig gevoel, maar een vervuilde airco kan bijvoorbeeld ook allergische reacties veroorzaken.

Wat zijn de kosten voor onderhoud aan mijn airco?

De kosten van airco onderhoud hangen af van de werkzaamheden die je uit laat voeren. Je kunt je airco bij ons laten reinigen van de airco, vullen, maar je kunt ook een combinatie van beiden uit laten voeren. Een airco check bij Euromaster is gratis. De kosten voor het bijvullen van je airco zijn afhankelijk van het koudemiddel dat in je aircosysteem moet en de hoeveelheid.

Hoe maak ik een afspraak voor airco onderhoud?

Een afspraak plan je eenvoudig online bij een garage bij jou in de buurt. Het reinigen van je airco duurt niet lang, binnen ongeveer een half uurtje ga je weer fris de weg op!