Maak je lange autoreis comfortabel met deze 9 tips (+bonustips)!

Maak je lange autoreis comfortabel met deze 9 tips (+ bonustips)!

Met de auto op vakantie geeft je veel vrijheid. Je bent niet afhankelijk van vertrektijden, je kan pauzes inlassen wanneer je dat wilt en er zijn geen bagagerestricties. Met een lange autorit in het vooruitzicht, zorgen de nodige voorbereidingen ervoor dat je veilig en ontspannen op je bestemming aankomt. We helpen je op weg met deze tips.

1. Is mijn auto vakantieklaar?

Bereid je auto voor op een lange rit. Naast de benodigde documentatie, adviseren wij om ook een gevarendriehoek, verbanddoos en reflecterende veiligheidsvestjes (voor alle inzittenden) mee te nemen.

Wil jij zeker zijn dat je in het buitenland niet voor onaangename verrassingen komt te staan? Wij helpen je! In ieder geval, wat je auto betreft. Tijdens een wintercheck of zomercheck controleren we je auto op 9 essentiële punten en vullen daar waar nodig je vloeistoffen bij. Na de controle krijg je van onze specialisten een advies op maat. Mochten er bepaalde reparaties of vervangingen nodig zijn, dan staat dat in het controlerapport. Ook de eventuele kosten, worden hierin meegenomen, zodat je precies weet waar je aan toe bent.

2. Begin uitgerust aan je reis

Een ontspannen vakantie begin je door goed uitgerust met de reis te starten. Voldoende slaap helpt hierbij. Bereid de route goed voor en bepaal wanneer je het beste kan gaan rijden om drukke momenten te ontwijken. Er zijn verschillende navigatiesystemen die files vermijden, zodat je snel op je bestemming aankomt.

3. Stop regelmatig

Als je op vakantie gaat, wil je natuurlijk dat je vakantie zo snel mogelijk begint. Het is dan ook aantrekkelijk om zo snel mogelijk door de rijden. Toch is het verstandig om regelmatig te stoppen en eventueel te wisselen qua bestuurder. Het standaardadvies: stop na elke twee uur een kwartier. Een pauze houd je scherper, is het moment om even te bewegen en om wat te eten en drinken. Rijd je elektrisch? Plan dan je pauzes tijdens het laden.

Bonustip: plan een tussenstop bij een leuk dorpje, een leuke aanvulling op je vakantie!

4. Juiste klimaat in de auto

De juiste temperaturen zorgen voor een aangename reis. Let wel op, een warme auto kan je slaperig maken. Maar ook bij hogere temperaturen is een koele auto fijn. Zet je airco aan of draai een raam open. Wist je dat je airco ook in de winter handig is? Zo helpt je airco om je beslagen ramen sneller te omwasemen.

Stinkt je airco? Dan kan het zijn dat je airco gereinigd moet worden. Laat voordat je op reis gaat, de airco gratis controleren, zodat je direct weet of er onderhoud nodig is of niet. Zo maak je geen onnodige kosten voor het afvullen van de airco of andere onderhoudswerkzaamheden. Blijken er toch aanvullende werkzaamheden nodig te zijn? Dan weet je direct waar je aan toe bent.

5. Tank of laad op tijd

In Nederland zijn we gewend dat er veel tankstations langs de snelwegen staan. Dat is in het buitenland niet altijd zo, ook zijn laadpalen vaak schaarser dan in Nederland. Voorkom een lege tank/accu en plan tijdig een tank-/laadstop in.

Bonustip: ook je telefoon kan sneller leeg gaan door de navigatie. In de meeste auto’s zitten USB-aansluitingen, om je telefoon of tablet op te laden. Vergeet niet om de juiste kabels mee te nemen.

6. Afwijkende verplichtingen en regels

Voorkom onnodig oponthoud en boetes. In het buitenland kunnen de verkeersregels en verplichtingen afwijken, waardoor je met andere verkeerssituaties te maken kan krijgen. Controleer vooraf wat de regels zijn, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Denk hierbij aan milieusticker, vignet, winterbandenplicht of alcoholtest.

7. Eet en drink voldoende

Neem voldoende eten en drinken mee voor onderweg. De airco kan je uitdrogen, dus neem vooral water mee. Van weinig drinken kan je moe worden en hoofdpijn krijgen.

8. Afspeellijst

Uitgepraat met je medepassagiers? Zorg voor een goede afspeellijst. Naast muziek kan je er ook voor kiezen om een podcast of luisterboek op te zetten.

Bonustip: download alles voor vertrek, zodat je ze ook offline kan beluisteren.

9. Kinderen op de achterbank

"Zijn we er al bijna? " Een veelgehoorde vraag vanaf de achterbank. Je kan de kinderen van de lange autorit afleiden door spelletjes met hen te gaan spelen. Ken je Autobingo nog? Of wat dacht je van "Ik zie, ik zie wat jij niet ziet..". Naast spelletjes zorgt een tablet met films en spellen ook voor urenlang vermaak. Vergeet de films en spellen niet vooraf te downloaden!

Tot slot. Het is vakantie, rijd niet te gehaast. Veilige reis en geniet van je vakantie!

Welke bandenmaat zoek je?

205
/
55
R16
Waar vind ik mijn bandenmaat? - * Verplicht veld