Zakelijk

Koop uw banden online

Nieuwe banden nodig? Bestel uw banden online via de Euromaster Webwinkel en plan direct de afspraak voor montage. Let op: webwinkelprijzen van de banden wijken standaard af van prijzen op de Euromaster vestigingen.

Euromaster Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte gehouden worden over banden, velgen en auto-onderhoud? Geef u dan op voor onze nieuwsbrief!

Adviezen Top 10

Iedere dag krijgen onze experts op de servicecenters talloze vragen. Om het u gemakkelijk te maken, hebben we hieronder de TOP 10 van meest gevraagde adviezen samengesteld. Wellicht staat ook uw vraag erbij. Is dit niet het geval, of zou u liever persoonlijk advies willen hebben? Neem dan contact op met een van onze ruim 100 vestigingen in Nederland.

1. Wat betekenen de letters en cijfers op mijn band?

Deze combinatie geeft de maat en de kenmerken van de band aan. Een voorbeeld: op de zijkant van uw band staat 195/65R15 91H.

 • 195: Dit is de breedte van de band in mm, van zij tot zij in opgepompte toestand.
 • 65: Dit geeft de verhouding weer tussen de hoogte en de breedte van de band, uitgedrukt in %.
 • R: Dit staat voor ‘Radiaal’, de constructie van de band. Tegenwoordig zijn alle banden van dit type.
 • 15: De buitendiameter van de velg, uitgedrukt in inches (1 inch = 2,54 cm).
 • 91 H: Speed/Load index. H is de snelheidsindex, wat de maximale snelheid aangeeft waar met de band gedurende korte tijd mee gereden mag worden. 91 is de Load Index (LI), dit geeft aan wat het maximale gewicht is dat de band mag dragen. Elke LI waarde staat voor een bepaalde belasting van de band bij een bepaalde bandenspanning. De waarde is af te lezen in een tabel. De gemonteerde banden moeten in ieder geval minimaal de in de instructieboekjes vermeldde LI waarde hebben. Een hogere LI waarde is uiteraard toegestaan. Als er nog "Versterkt" of "Re-inforced" vermeld staat, betekent dit dat de band nog extra draagvermogen bezit.

De volgende snelheidscoderingen kunnen op uw band staan:

 • J: tot 100 km/u
 • N: tot 140 km/u
 • P: tot 150 km/u
 • S: tot 180 km/u
 • H: tot 210 km/u
 • V: tot 240 km/u
 • W: tot 270 km/u
 • Z: boven 240 km/u

2. Waar vind ik recente bandentests?

Regelmatig worden door gezaghebbende tijdschriften of autoclubs bandentests gepubliceerd. Op onze website hebben wij op de pagina Autobanden test voor u de meest recente bandentestresultaten op een rijtje gezet.

3. Wat is het belang van goede autobanden?

Autobanden van goede kwaliteit in goede conditie zorgen voor:

 • optimaal remvermogen;
 • maximale grip op de weg, ook bij kou, ijzel, sneeuw, regen en in bochten;
 • uitstekende afvoer van water, sneeuw en modder;
 • minder afrolgeluid, dus stiller rijden;
 • betere wegligging, dus meer rijcomfort;
 • minder brandstofgebruik, dus goedkoper rijden.

Bekijk ons aanbod autobanden >>

4. Hoeveel profiel moeten mijn banden hebben?

Een versleten band brengt uw veiligheid op de weg in gevaar. Uw remweg kan wel tweemaal langer zijn dan bij een volledig profiel en ook de kans op aquaplaning neemt fors toe. De wettelijke minimale profieldiepte voor alle personenwagenbanden in Europa is 1,6 mm. Omdat de risico’s vanaf 3 mm aanzienlijk hoger worden, adviseert de VACO branche-organisatie uw banden bij uiterlijk 2,5 mm te vervangen. Let wel: bovenstaande geldt bij zomerbanden. Voor winterbanden is dit 4 mm. Is dit minder, dan wordt deze band niet meer gezien als winterband en kunt u een bekeuring krijgen. Controleer dus regelmatig uw profieldiepte of vertrouw dat toe aan onze experts in uw Euromaster vestiging.

Meer weten over autobanden >>

5. Hoe houd ik mijn banden goed?

U hebt zelf veel invloed op de conditie van uw band. Houd de band op de juiste bandenspanning. Wissel ook uw banden regelmatig van voor naar achter en laat minimaal één keer per jaar de uitlijning van uw voertuig controleren. Regelmatig bandenonderhoud is een eenvoudige en goedkope manier om overmatige slijtage te voorkomen en de levensduur van uw banden te verlengen.

Meer weten over autobanden >>

6. Waarom zou ik winterbanden aanschaffen?

De winterband is opgebouwd uit rubber met silica. Deze samenstelling zorgt ervoor dat u met winterbanden meer grip en trekkracht heeft op natte, gladde en koude wegen dan met zomerbanden. De wegligging is beter en het gedrag van uw auto is gelijkmatig. U verbruikt minder brandstof en uw banden slijten minder snel. Ook geniet u met winterbanden meer rijcomfort.

De algemene vuistregel is dat wanneer de temperatuur onder de 7°C duikt, u het veiligst rijdt op winterbanden.

Als u met de auto op skivakantie gaat, dan adviseren wij u om op winterbanden te rijden. Sinds 1 december 2010 is het voor personenwagens in Duitsland verplicht om te rijden op winterbanden bij sneeuw en. In Oostenrijk was dit al het geval. In Zwitserland, Frankrijk en Italië loopt u het risico niet verzekerd te zijn als uw auto niet is aangepast aan de winterse omstandigheden.

Meer weten over winterbanden >>

7. Wanneer zou ik mijn zomerbanden wisselen voor winterbanden?

Zodra de thermometer 7°C of lager aangeeft, is het tijd voor winterbanden. Vanaf die temperatuur gaan de prestaties van uw zomerbanden namelijk flink achteruit. De kou maakt het rubber harder en minder elastisch waardoor u minder grip op de weg heeft en het slipgevaar en de kans op aquaplaning toeneemt. Moet u remmen, staat u minder snel stil, omdat uw remweg langer wordt. Niet alleen bij regen, sneeuw of ijzel, maar ook als het droog is. Kortom: ongeacht de weersomstandigheden rijdt u van november tot april veilig, zuinig en comfortabel op winterbanden.

Meer weten over zomerbanden >>

8. Ik ga op wintersport, zijn winterbanden verplicht?

Gaat u naar de Alpenlanden (Frankrijk, Monaco, Italië, Zwitserland, Oostenrijk, Slovenië, Duitsland en Liechtenstein), zorg er dan voor dat u uitgerust bent met winterbanden en sneeuwkettingen. In Duitsland, Oostenrijk, Kroatie en Slovenie bent u namelijk verplicht op winterbanden te rijden. In Zwitserland, Frankrijk en Italië moet de auto aangepast zijn aan winterse omstandigheden en bent u niet verzekerd als bij een ongeval blijkt dat u geen winterbanden heeft. U kunt aansprakelijk worden gesteld bij een ongeval en dit kan leiden tot strafrechtelijke vervolging.

Meer weten over winterbanden >>

9. Wanneer moet ik sneeuwkettingen gebruiken?

Voor het rijden over sneeuw is het raadzaam ook sneeuwkettingen te gebruiken. In landen waar regelmatig veel sneeuw of ijs op de wegen ligt, staat op verkeersborden aangegeven dat het aanbrengen van sneeuwkettingen bij verder doorrijden verplicht is. U herkent deze ronde borden aan een afbeelding van een band met omgelegde sneeuwketting op een blauwe achtergrond. Let er bij het kopen op dat de kettingen geschikt zijn voor de carrosserie van uw auto en de maat van uw banden. Kies bij voorkeur kettingen met de meeste onderdeeltjes (schakels) op het contactvlak: spoorkruisketting of ladderketting met tenminste twaalf dwarskettingen op een gemiddelde band. Oefen het aanbrengen en verwijderen van de kettingen en vergeet ze niet op een gemakkelijk toegankelijke plaats in uw kofferbak te leggen, samen met een paar handschoenen en een zaklamp.

10. Ik ga op vakantie met de caravan. Hoe voorkom ik problemen met de banden?

De slijtage van een caravan- of camperband is vaak niet direct zichtbaar. Daarom is controle noodzakelijk. Om problemen te voorkomen, adviseren wij u uw banden ruim voor vertrek te laten controleren bij één van onze servicecenters. Daar controleren wij  de bandenspanninguitlijningbalancering en de ventielen, en kunt u onbezorgd op vakantie. Een aantal van onze vestigingen houdt jaarlijks een Caravandag waar u uw auto en caravan gratis kunt laten checken.

Alle adviezen voor caravan- en camperbanden >>