Zakelijk

Euromaster Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte gehouden worden over banden, velgen en auto-onderhoud? Geef u dan op voor onze nieuwsbrief!

Caravanbanden en Camperbanden

Button koop uw caravanbanden online

Zorgeloos op vakantie met de juiste banden

Verkeren uw caravanbanden of camperbanden in goede conditie? Alleen dan kunt u veilig en zorgeloos op vakantie. Kom ruim voor vertrek langs bij uw Euromaster vestiging. Specialisten checken uw caravan- of camperbanden op eventuele zwakke plekken en brengen ze op de juiste spanning. U kunt ervoor kiezen om de banden op spanning te laten brengen met stikstof. Zijn uw banden aan vervanging toe, dan kunt u ter plekke bij ons nieuwe banden kopen en laten monteren. Zo kunt u veilig op vakantie!

Caravan op het strand

Hoe lang gaan camper- en caravanbanden mee?

Voor u de weg weer op gaat, is het raadzaam goed stil te staan bij de vraag of uw caravan- of camperbanden nog in orde zijn. Hoe lang caravan- of camperbanden precies meegaan? Dat is moeilijk aan te geven. Zes tot maximaal tien jaar is een vaak gehanteerde norm. Veel hangt af van de omstandigheden waaronder uw mobiele vakantieverblijf in de stalling heeft gestaan. Factoren als de inwerking van ozon, UV-straling en hogere temperaturen versnellen het verouderingsproces.

Verouderingsproces van caravan- en camperbanden

Bij caravan- en camperbanden is het verouderingsproces de belangrijkste risicofactor. Op het eerste gezicht zal het profiel van de banden er meestal goed uitzien. U maakt immers veel minder kilometers dan met uw auto. Bij camper- of caravanbanden is echter niet de profieldiepte maatgevend, maar de veroudering. Ook als een voertuig lange tijd stilstaat, loopt het verouderingsproces gewoon door. Er ontstaan zwakke plekken en droogtescheuren. Daardoor kunt u onderweg voor problemen en zelfs onveilige situaties komen te staan.

Wat is het verschil met een normale personenautoband?

Caravans, vouwwagens en campers eisen (veel) meer van het draagvermogen van banden dan een personenauto. Volgens de gestelde eisen moet het draagvermogen van een band voldoen aan een caravan, vouwwagen en camper in beladen toestand. Rijdt u harder, dan loopt het draagvermogen van de band terug. Een normale personenautoband voldoet dan niet aan de gestelde eisen. Wij adviseren u om versterkte banden of bestelwagenbanden te monteren, omdat deze banden gemaakt zijn op meer draagvermogen. Twijfelt u? Vraag het ons!

Wat brengt een caravan- of camperband in gevaar?

De banden van uw caravan of camper worden vaak blootgesteld aan grote (over)belasting en onvoldoende bandenspanning. Bij een te zware belasting van een caravanband door overbelading of te weinig draagvermogen is er een hoog risico op een klapband. Vooral tijdens een lange rit in een warm klimaat kan de band oververhit raken en klappen.

Ondanks dat u er minder vaak en ver op rijdt dan op personenautobanden zijn de banden eerder aan vervanging toe. De experts van Euromaster adviseren om caravanbanden ouder dan zes jaar te vervangen, in verband met uitdroging van de band en kans op karkasbreuk. Ook ongelijkmatige belading kan schade aan de banden opleveren. Een caravan, vouwwagen of aanhanger ligt stabieler achter uw auto als hij gelijkmatig is beladen.

Bespaart de juiste bandenspanning brandstof?

Caravanbanden hebben een hogere bandenspanning nodig dan de banden van uw auto, tussen de 3,0 en 4,5 atmosfeer. Uit onderzoek blijkt dat je 3 tot 5 procent meer brandstof verbruikt als de spanning van je caravanbanden al 0,5 bar lager is dan wat de fabrikant voorschrijft. Regelmatig checken dus!

Hoe voorkom ik problemen?

De slijtage van een caravan- of camperband is vaak niet direct zichtbaar. Daarom is controle noodzakelijk. Om problemen te voorkomen, adviseren wij u uw banden ruim voor vertrek te laten controleren bij één van onze vestigingen. Daar controleren wij de bandenspanning, slijtage, balancering en de ventielen, waarna u onbezorgd op vakantie kunt. Een aantal van onze vestigingen houdt jaarlijks een Caravandag waar u uw auto en caravan gratis kunt laten checken. Laat uw banden jaarlijks controleren als ze 6 jaar of ouder zijn. En laat uw banden uit voorzorg uiterlijk na 10 jaar vervangen!

De juiste bandenspanning van je caravanbanden is dus cruciaal. Caravanbanden hebben een hogere bandenspanning nodig dan de banden van een personenauto. Een te lage bandenspanning leidt tot een langere remweg, minder grip en een hoger sliprisico. Te zachte banden slijten bovendien verkeerd en gaan minder lang mee.

 

Let op: ook voor de auto waarmee u de caravan trekt, geldt dat de bandenspanning iets hoger mag zijn dan normaal gebruik. Check bovendien ook het profiel van uw autobanden voor u op reis vertrekt. Een profieldiepte onder de 4 mm levert al een aanzienlijk hoger risico op. 

Ons advies: laat de banden van uw caravan of camper als het seizoen begint, controleren op een Euromaster vestiging. Dan kunt u de banden, als dat nodig is, tijdig vervangen. U wilt immers niets liever dan veilig de zon tegemoet met uw caravan of camper!


Button koop uw caravanbanden online

Help
Help

Runflat banden hebben een stevigere wand dan normale banden. Als deze leeg is kunt u nog maximaal 80 km bij 80 km/uur doorrijden. Deze technologie wordt met name gebruikt bij BMW's en Mini's. U kunt een Runflat band herkennen aan een codering op de band, bijvoorbeeld RFT, SSR, RSC of ROF.

Sommige voertuigen hebben banden nodig met een groter draagvermogen. U kunt een Extra Load band herkennen aan de letters XL of RF op het zijvlak van de band.