Zakelijk

Winterbanden - Verbeter uw grip op de weg

 

Waarom winterbanden?

Winterbanden bieden op winterse wegen meer veiligheid.Bovendien zijn winterbanden in een aantal Europese landen verplicht. Heeft u wintersportplannen? Dan hoort het omwisselen van zomer- naar winterbanden bij uw standaard voorbereiding. Ook als de winter in eigen land invalt, bieden winterbanden extra veiligheid op de weg.

Wat is er anders aan winterbanden?

Rubber van autobanden wordt bij lagere temperaturen harder. De rubbersamenstelling van winterbanden is daar specifiek op afgestemd. Bovendien hebben winterbanden meer lamellen in het profiel die zich in de weg ‘vastgrijpen’. Effect: meer grip, een kortere remweg bij slecht weer. Bij extreme gladheid blijft het raadzaam om de weg alleen op te gaan als dat strikt noodzakelijk is, ook al is uw auto met winterbanden uitgerust. U herkent winterbanden aan het sneeuwvloksymbool. Banden met dit symbool hebben speciale remtesten ondergaan.

Remmen op sneeuw winterband/zomerband

De remafstanden in het voorbeeld hierboven zijn gemeten met ‘standaardvoertuigen’. De voorbeelden zijn louter ter illustratie.
Bron:Vaco

Wanneer winterbanden?

Een handige stelregel is: schakel over op winterbanden zodra de ‘R’ in de maand is. Het is dan nog geen winter, maar ook onder herfstige omstandigheden zijn winterbanden veiliger. Zodra de temperaturen onder de 7 graden Celsius zakken, presteren winterbanden altijd beter dan zomerbanden.

Remmen op nat wegdek winterband/zomerband

Onder 7°C is de remafstand met winterbanden korter. Bij een snelheid van 100 km/u staat u bijna 4 meter eerder stil.
Bron:Vaco

Wisselmoment? Controlemoment!

Als u bij Euromaster nieuwe winterbanden koopt, verkeren deze altijd in topconditie. Rijdt u al langer op winterbanden, dan is het goed om het bandenwisselmoment te gebruiken om uw banden te laten controleren. De wet schrijft een profieldiepte van minimaal 1,6 mm voor. Voor maximale grip op de weg bij winterse omstandigheden raadt Euromaster echter een profieldiepte van minimaal 4 mm aan.

Winterbanden en wintersport in het buitenland

Gaat u op wintersport, in Duitsland of Oostenrijk, dan heeft u geen keus. Daar zijn winterbanden verplicht. Net als in Estland, Finland en Zweden. In Frankrijk en Italië kunt u met lokale verplichtingen te maken krijgen. Overigens: ook als u op winterbanden rijdt, blijft het aan te bevelen om sneeuwkettingen mee te nemen naar uw wintersportbestemming!

Waar zijn winterbanden verplicht in Europa?

Zomer- of winterbanden bewaren

Als u kiest voor winter- en zomerbanden, kan het een idee zijn om een extra set velgen aan te schaffen. Uw Euromaster vestiging kan uw winter- of zomerbanden, met of zonder velgen, voor u in opslag nemen. Uw banden worden dan met uw eigen code onder perfecte omstandigheden bewaard. Tot het wisselmoment.

Of zoek uw dichtstbijzijnde Euromaster-vestiging.

Interesse in winterbandentests? Euromaster zet op de winterbanden test pagina de meest recente tests op een rijtje.

Koop winterbanden online   Vind hier uw Euromaster vestiging

Advies winterbanden

Waarom zou ik winterbanden aanschaffen?

De winterband is opgebouwd uit rubber met silica. Deze samenstelling zorgt ervoor dat u met winterbanden meer grip en trekkracht heeft op natte, gladde en koude wegen dan met zomerbanden. De wegligging is stukken beter en het gedrag van uw auto is gelijkmatig. U verbruikt minder brandstof en uw banden slijten minder snel. Ook geniet u met winterbanden meer rijcomfort.

7 graden De algemene vuistregel is:

onder de 7 graden  rijdt u het veiligst op winterbanden.

 

Wanneer wisselen?

Zodra de thermometer 7°C of lager aangeeft, is het tijd voor winterbanden. Vanaf die temperatuur gaan de prestaties van uw zomerbanden namelijk flink achteruit. De kou maakt het rubber harder en minder elastisch waardoor u minder grip op de weg heeft en het slipgevaar en de kans op aquaplaning toeneemt. Moet u remmen, dan staat u minder snel stil omdat uw remweg langer wordt. Niet alleen bij regen, sneeuw of ijzel, maar ook als het droog is. Kortom: ongeacht de weersomstandigheden rijdt van november tot april u veilig, zuinig en comfortabel op winterbanden. 

Zijn winterbanden duur?

Winterbanden kosten geld, maar u spaart hiermee uw zomerbanden. Beide seizoensbanden slijten minder snel als ze bij de juiste omstandigheden worden gebruikt. Ze gaan dus langer mee. Bovendien rijdt u een stuk veiliger en zuiniger.

Moet ik ook andere wielen aanschaffen?

Dit is wel het voordeligst. Het wisselen van een band-/wielcombinatie kost namelijk minder tijd (dus geld). Een extra set wielen is een meerwaarde bij de verkoop.

Hoe zit dat met mijn brandstofverbruik?

Die wordt vanaf 7°C minder t.o.v. zomerbanden. Dat komt omdat winterbanden door hun rubber samenstelling een lagere rolweerstand hebben. 

Rijd ik langzamer op winterbanden?

Dat hangt af van het type. Er bestaan vijf snelheidscoderingen: Q (160 km/h), T (190 km/h), H (210 km/h), V (240 km/h) en W (270 km/h). Kiest u een band met een lagere codering dan die van uw zomerband, dan moet dit worden aangegeven d.m.v. een dashboardsticker. Wij informeren u graag over uw maximumsnelheid zodat u veilig blijft rijden.

Mijn auto heeft ABS, heb ik dan nog winterbanden nodig?

Ja. ABS stemt het remvermogen af op de grip van de banden maar verbetert hem niet. Is uw grip slecht, dan slippen de banden snel. Hierdoor wordt de ABS geactiveerd, deblokkeren de remblokken en wordt de remweg langer. Tijdens de herfst en winter voorkomt u dit met winterbanden, die optimale grip bieden.

Moet ik mijn bandenspanning aanpassen?

Ja, de bandenspanning van winterbanden is 0,3 bar hoger. Het moet passen bij de maat van de banden. Kijk in het onderhoudsboekje van uw auto voor de juiste spanning. Aan de binnenzijde van uw portier staat het ook, evenals op de bandenspanningstabel bij tankstations.

Winterbanden maken toch meer geluid dan zomerbanden?

Moderne banden met een sneeuwvloksymbool maken juist minder geluid. Dat komt door de toepassing van speciale rubbermengsels en loopvlakpatronen die door de computer zijn ontworpen.

In welke landen zijn winterbanden verplicht?

Wetgeving winterbanden:

Gaat u naar de Alpenlanden (Frankrijk, Monaco, Italië, Zwitserland, Oostenrijk, Slovenië, Duitsland en Liechtenstein), zorg er dan voor dat u uitgerust bent met winterbanden en sneeuwkettingen. Want in Luxemburg,  Duitsland, Oostenrijk, Kroatie en Slovenie bent u verplicht op winterbanden te rijden bij WINTERSE omstandigheden. In Zwitserland, Frankrijk en Italië moet de auto aangepast zijn aan winterse omstandigheden en bent u bovendien niet verzekerd als bij een ongeval blijkt dat u geen winterbanden heeft.  U kunt aansprakelijk worden gesteld bij een ongeval en dit kan leiden tot strafrechtelijke vervolging.

 

Waar zijn winterbanden verplicht in Europa?

Wanneer moet ik sneeuwkettingen gebruiken?

Voor het rijden over sneeuw is het raadzaam ook sneeuwkettingen te gebruiken. In landen waar regelmatig veel sneeuw of ijs op de wegen ligt, staat op verkeersborden aangegeven dat het aanbrengen van sneeuwkettingen bij verder doorrijden verplicht is. U herkent deze ronde borden aan een afbeelding van een band met omgelegde sneeuwketting op een blauwe achtergrond. Let er bij het kopen op dat de kettingen geschikt zijn voor de carrosserie van uw auto en de maat van uw banden. Kies bij voorkeur kettingen met de meeste onderdeeltjes (schakels) op het contactvlak: spoorkruisketting of ladderketting met tenminste twaalf dwarskettingen op een gemiddelde band. Oefen het aanbrengen en verwijderen van de kettingen. En vergeet ze niet op een gemakkelijk toegankelijke plaats in uw kofferbak te leggen, samen met een paar handschoenen en een zaklamp.

Hoe rijd ik veilig in de sneeuw?

Rijden in sneeuw vergt meer concentratie dan gewoonlijk. Maak geen abrupte bewegingen, trek geleidelijk en langzaam op, rem niet plotseling en rijd niet te hard.Houd afstand tot degene die voor u rijdt. Om het risico van slippen te verkleinen als u bergopwaarts rijdt, kunt u eerder naar een hogere versnelling schakelen dan u doet bij droog weer.

Wat gebeurt er als ik plotseling rem in de sneeuw?

Remt u plotseling, dan kunnen uw wielen blokkeren en kunt u slippen. U moet dan het rempedaal loslaten om weer grip te krijgen en vervolgens opnieuw, geleidelijk blijven afremmen op de motor. Maak dus altijd een inschatting van de benodigde remweg en rem heel geleidelijk. Komt er een bocht aan, neem dan snelheid terug en rem zoveel mogelijk op de motor. Mocht de voorkant niet meer reageren, haal dan uw voet van het gaspedaal. Indien nodig, drukt u lichtjes op de rem zonder de wielen te blokkeren. Als de auto aan de achterkant wegglijdt (voorwielaandrijving), versnelt u om het evenwicht te herstellen. Rem in geen geval, omdat u daarmee de achterkant nog meer uit balans haalt. Trekt u weer op, doe dit dan heel geleidelijk. Als de wielen slippen, schakelt u naar een hogere versnelling.

Ik heb al winterbanden. Heb ik dan nog sneeuwkettingen nodig?

Jazeker, als u naar de Alpen gaat en rijdt op kleine bergwegen of bergpassen, dan zijn in veel Alpenlanden sneeuwkettingen verplicht. Alleen winterbanden zijn dan niet genoeg. De verplichting wordt aangegeven door een verkeersbord met een wiel met sneeuwketting. Sneeuwkettingen op doorgaande wegen of snelwegen kan/mag je niet gebruiken.

Is de minimale profieldiepte van winterbanden dezelfde als van zomerbanden?

Nee, voor winterbanden is de minimale profieldiepte 4 mm, voor zomerbanden 1,6 mm. Als een winterband minder dan 4 mm profiel heeft, kan er wel wettelijk mee worden doorgereden, maar verliest de band een groot deel van zijn winterse eigenschappen.

Wist u trouwens dat nieuwe winterbanden starten met 9,5 mm profieldiepte terwijl nieuwe zomerbanden starten met 8 mm?